nieuws

De Kuip, alles behalve voetbal

Architectuur

Niet veel architecten zijn gecharmeerd van de gepresenteerde visuals van De Kuip die BAM gaat bouwen. De impressies laten echter niet het definitieve ontwerp zien, daarvoor zoekt Feyenoord nog een externe architect. Maar wat mag die architect eigenlijk nog doen? ‘Zoekt de voetbalclub iemand die de kleur van de verf mag bepalen? ‘is een van de reacties op Twitter. Ook Winy Maas van MVRDV uitte de nodige kritiek in AD/Rotterdams Dagblad.

De Kuip, alles behalve voetbal

Winy Maas zegt in het AD/Rotterdams Dagblad zelf graag De Kuip te willen ontwerpen en geroepen te zijn door de uitdaging. Hij “zet graag zijn tanden in het ontwerp en wil in zijn enthousiasme ook meteen Zuid een nieuwe impuls geven.” Volgens hem gaan de plannen van Gemeente Rotterdam en Ballast Nedam voor de opknapbeurt rond het Zuidplein, met Kraaijvanger als architect en supervisor, niet ver genoeg.

In het uitverkoren plan voor een nieuwe Kuip ziet Maas weinig meerwaarde. “Het gekozen ontwerp is niet alleen ongelooflijk lelijk, het voegt niets toe aan de omgeving. Daar mag de stad echt wel wat aan doen. Je moet er voor zorgen dat het doordeweeks ook leuk is bij De Kuip.”

De Kuip zoekt architect

Met een externe architect wordt binnenkort een definitief ontwerp gemaakt van de voetbaltempel, waarvan de bouw in de zomer 2015 moet beginnen. AM-directeur Roel Vollebregt wil “samen met Feyenoord een architect selecteren die ervaring heeft met stadions. Dit doen we op verzoek van Rotterdam. Dat de stad zich ermee bemoeit is logisch, want de welstandscommissie moet hier ook wat van vinden. De gemeente heeft een belangrijke stem in het kapittel.”.

Kleur en materiaal

Hij benadrukt echter dat aan het concept van het gewenste stadion niets zal worden veranderd. ‘Het gaat om de verschijningsvorm van de buitenringen, de gebouwen die naast het stadion komen en het dak. We kijken dan bijvoorbeeld naar de kleur en het materiaal. De gevel is vrij wit, dat kan misschien wat donkerder.’

De huidige plaatjes van het stadion – licht, luchtig en futuristisch vormgegeven – zijn gemaakt door een ‘eigen’ architect van BAM Utiliteitsbouw. ‘Maar die zijn zo vaak gebruikt, dat ze een eigen leven zijn gaan leiden. Het is altijd de bedoeling geweest om later met die ontwerpen aan de slag te gaan.’

Bron: Algemeen Dagblad/Rotterdams Dagblad.

Actie abonnement de Architect

 

 

Reageer op dit artikel