nieuws

Bouw(her)start school Haagse Rivierenbuurt

Architectuur

De palen waren al eerder de grond in geslagen, maar een gerechtelijke procedure hield de afbouw van de Brede Buurtschool Plus 03 in de Haagse Rivierenbuurt tegen. Nu is er groen licht van de gemeente Den Haag, schoolbestuur SCOH en woningcorporatie Haag Wonen om de bouw af te ronden. De (her)start van het ontwerp van Atelier PRO wordt dan ook deze week gevierd. Samen met een aan te leggen ‘Playground van de Toekomst van de Richard Krajicek Foundation, een ontwerp van DMAU en OpenFabric moet het project een ontmoetingsplaats voor alle bewoners van de buurt worden.

Bouw(her)start school Haagse Rivierenbuurt

Het ontwerp van Atelier PRO markeert zich door zijn breedte en hoogte maar sluit aan bij de naastgelegen gebouwen in maatvoering, materiaal, ritmiek en detaillering. De entree wordt benadrukt door een inkeping in het volume.

Binnen verbindt een getrapte vide alle 4 verdiepingen met het hart van het gebouw; de ontmoetingshal. Een brede trap, die ook dienst kan doen als tribune, geeft toegang tot de eerste verdieping. Aan de ontmoetingshal is de grote zaal en de speelzaal geplaatst voor gevarieerd gebruik. De groepslokalen van de school zijn gegroepeerd rond leerpleinen en zijn visueel in contact met elkaar via grote glazen schuifdeuren. De BSO- en de voorschoolse ruimte zijn verbonden door een vide en een eigen trap.

De sporthal en kleedkamers bevinden zich op de 1e verdieping en zijn ’s avonds afzonderlijk te bereiken via een eigen entree. Kantoren en vergaderruimten zijn op de 3e verdieping geplaatst met een aangrenzend dakterras.

 Into the Wild 

Playground van de Toekomst

Den Haag krijgt de eerste Playground van de Toekomst met speciale aandacht voor de natuur. De eerste Playground van de Toekomst van de Richard Krajicek Foundation heet ‘Into the Wild’ en brengt een stukje wilde natuur middenin de stad. Hij bestaat uit een binnenste ruimte met wildernis, waar kinderen vrij kunnen spelen en een ‘urban’ buitenste ruimte voor sport en spel. Zo leren jongeren zich bewegen in een natuurlijke en in een stedelijke omgeving. De eerste Playground van de Toekomst is ontworpen door architectenbureaus DMAU en OpenFabric. RKF koos hun ‘Into the Wild’ Playground als het winnende concept van een ontwerpwedstrijd.

Reageer op dit artikel