nieuws

Opening broedplaats De Ceuvel

Architectuur

In Amsterdam Noord opende afgelopen zaterdag broedplaats De Ceuvel de deuren. Op een voormalige scheepswerf zijn woonboten aan land getakeld waarin bedrijfjes en culturele en sociale initiatieven zijn gevestigd. De woonboten staan in het groen tussen bodemreinigende planten en worden verbonden door een slingerende boardwalk. Het gebied is een testsite voor groene technologieën.

Opening broedplaats De Ceuvel

De Ceuvel is ontwikkeld na een wedstrijd die werd uitgeschreven door projectbureau Noordwaarts, dat het plan prees vanwege de duurzaamheid. De bodem is vervuild met organische vervuiling en zware metalen. “We reinigen de bodem met planten en gaan die omzetten in energie”, aldus Pieter Theuws van Delva Landscape. De ambitie is om alle stedelijke kringlopen van water, voedingsstoffen en energie te sluiten. Op het terrein zal ook voedsel worden verbouwd.

 

Hoewel de deuren open gingen, is De Ceuvel volgens architect Sascha Glasl van Space and Matter nooit écht af. Hiermee benadrukt hij het innovatieve karakter van de broedplaats als testsite. Er zijn meer dan 100 mensen bij betrokken, van (landschaps)architecten tot duurzaamheidexperts en kunstenaars. Binnen Europa is het een van de meeste duurzame stedelijke ontwikkelingen.

 

Alle woonboten zijn zo efficiënt mogelijk geupgrade. Met overtollig bouwmateriaal zijn nieuwe gevels ontworpen die met cellulosevezels van oud papier zijn geisoleerd. Met groene daken wordt regenwater opgevangen dat met biofilters wordt gereinigd voor gebruik. Elke boot heeft een SunMar compost toilet dat zonder water te gebruiken voedingsstoffen en compost maakt van menselijke uitscheiding. De goedkope elektrische verwarming en ventilatie maakt gebruik van warmtewisselaars. De technieken zijn uitgezocht door Metabolic. De kleine schaal van de elementen zorgt ervoor dat ze gemakkelijk te vervangen zijn.

In het midden van De Ceuvel is een plek open gehouden waardoor ruimte is voor evenementen. Aan dit ‘plein’ ligt café De Ceuvel dat tevens een terras heeft aan het water. In de woonboten zitten onder andere een theater, ateliers en studio’s waarin diverse architecten, fotografen en filmmakers hun werkplek hebben.

 

Reageer op dit artikel