nieuws

Throwback Thursday – Piramide van Pei

Architectuur

Deze maand exact 25 jaar geleden, prijkte de Piramide van het Louvre in Parijs ontworpen door de Amerikaanse architect IM Pei, op de cover van de Architect. Met terugwerkende kracht kan dit ontwerp tot een van de meest invloedrijke museumontwerpen van de twintigste eeuw worden gerekend.

Throwback Thursday – Piramide van Pei

Auteur Harm Tilman

Geconfronteerd met de vraag het Louvre uit te breiden maakte Pei geen aanbouw (zoals bij het Rijksmuseum) of opbouw (zoals bij Museum De Fundatie in Zwolle), maar creëerde hij een ondergrondse uitbreiding en een nieuwe ingang midden op de binnenplaats van het museum. Het was de eerste verbouwing van het Louvre sinds honderd jaar.

AR_Omslag 

Eindeloos dwalen

Het meest geniale onderdeel van Pei’s ingreep is niet “zichtbaar”: het betreft de verbetering van de organisatie en logistiek van het museum. Zoals redacteur Liesbeth Melis destijds schreef, was je als bezoeker voor de verbouwing gedwongen eindeloos door enfilades van zalen te dwalen alvorens “uitgeput en nauwelijks verder meer in staat tot verder opnemen” de beoogde collectie te bereiken. Door de ondergrondse uitbreiding zijn alle vleugels en zalen met elkaar verbonden en is dit probleem in een klap opgelost.

Piramide_Louvre_Throwback_Thursday 

De piramide van Pei vormt de bekroning van dit huzarenstukje. Letterlijk, want ze meet 35x35x31 meter en overkapt het gat in de grond. Constructief gezien is dit de meest logische vorm die je kunt bedenken. Maar de piramide speelt ook een belangrijke rol in de organisatie en logistiek van het museum. Zodra je de piramide betreedt, is je in een klap duidelijk waar je je kaartje moet halen, je jas kunt afgeven en in welke richting je moet bewegen om het gewenste doel te bereiken.

Piramide_Louvre_Throwback_Thursday

Verbazing

Wat mij altijd het meest heeft verbaasd, is dat uitgerekend een piramide in het Louvre is gezet. Want het is geen echte piramide, er ligt geen farao begraven en het goud ligt veilig opgeborgen in de kelder. Als bezoeker hoeft je niet te worden uitgelegd, dat ook al zie je een piramide, hier zich de ingang van het Louvre bevindt.

Is dat niet precies wat goede architectuur vermag?

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel