nieuws

Herontwikkeling Het Rode Dorp geopend

Architectuur

Haagse studenten bewonen sinds kort 127 oude arbeiderswoningen uit de tweede helft van de 19e eeuw. Braaksma & Roos Architectenbureau herontwikkelde een voormalige arbeidersbuurt tot studentencomplex Het Rode Dorp. Tijdens de ontwikkeling is een onderzoekstraject gestart met de Haagse Hogeschool en de TU Delft. Uitgangspunt was een integrale gebiedsontwikkeling van een duurzame wijk in sociaal, economisch en energetisch opzicht.

In de arbeiderswoningen van nog geen 4,5 meter diep zijn 198 studenteneenheden gerealiseerd. Braaksma & Roos Architectenbureau onderzocht samen met studenten de mogelijkheden. Verschillende typen woningen liggen door het complex verspreid: van zelfstandige studio’s over twee lagen, tot kleine tweepersoons appartementjes en studentenhuizen voor 8 personen. De meeste kamers hebben eigen sanitair.

 

De vier stroken bebouwing zijn onderbroken door kleine pleintjes voor collectief gebruik. In nieuwe toevoegingen tussen de middelste stroken bevinden zich collectieve ruimtes. Aan de zuidzijde is een glazen kas toegevoegd, deze dient als atelier. In de nieuwbouw in het middelste blok zitten de gemeenschappelijke ruimtes van de 8-persoons studentenhuizen. Door de zadeldaken vormen ze een geheel met de bestaande huisjes.

Beste leerlingenbouwplaats

Ook tijdens de bouw is samengewerkt met studenten. Het Rode Dorp in Den Haag is uitgeroepen tot de beste leerlingenbouwplaats van Nederland. Tientallen MBO-studenten deden werkervaring op. De samenwerking was een bewuste keuze: “Zo kunnen wij studenten uit de regio concrete praktijkervaring en kennis laten opdoen. Daarnaast leren wij weer van hen door hun verfrissende blik”, aldus Willem Krzeszewski, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Staedion.

 Foto’s Willem Wopereis.  

Reageer op dit artikel