nieuws

Groeten uit Valencia

Architectuur

Elke maand bericht onze trouwe auteur Marc Dubois vanuit een plek uit Europa over de lokale historie en actualiteit. Zijn verslagen sieren de laatste pagina van elke editie van de Architect. Daarnaast verstaat Dubois de kunst van het versturen van ansichtkaarten. Zijn zelfgeknutselde kaarten worden zorgvuldig ingescand en afgedrukt in het tijdschrift.

Groeten uit Valencia

Hoe duurzaam is Calatrava

 

Het boeiendste project in de Spaanse stad Valencia is ongetwijfeld de aanleg van een megastadspark in de voormalige rivierbedding van de Tunia. Van dit park wordt massaal gebruikgemaakt. Het bewijst dat deze nieuwe publieke ruimte een aanwinst is voor alle lagen van de bevolking. Om meer toeristen te lokken en de concurrentie met Barcelona aan te gaan moest er vervolgens iets extra’s komen. Daarop is besloten om in deze zone, in de richting van de zee, de Ciudad de las Artes y las Ciencias (cac) te bouwen, een ensemble van solitaire witte objecten ontworpen door de flamboyante architect Santiago Calatrava.

Groten uit Valencia_2 

Alles is in xxl-formaat, oversized om indruk te maken. De Romeinen ontwierpen een agora als centrum, Calatrava maakte er één omringd door water en nauwelijks bruikbaar. Het operagebouw is net een dier uit een schilderij van Jeronimus Bosch, waarbij de gevelbekleding nog steeds ter discussie staat. Het  museum heeft de allures van een grootschalig treinstation. Het aantrekken van toeristen is geslaagd; op minstens een derde van de postkaarten staat het cac afgebeeld.

In een tijd van euforie en veel Europees geld werd Calatrava ondanks zijn megabudgetoverschrijdingen bejubeld. Nu Valencia bijna failliet is, vragen de bewoners zich af of dit niet te veel Calatrava is, een te groot eerbetoon aan iemand die er geboren is. De vraag die men nauwelijks durft te stellen, heeft te maken met duurzaamheid: hoe zal het cac er over dertig jaar uitzien? Miljoenen uitgeven voor schilderwerken zonder Europese steun! En dat in een land dat zo rijk is aan schitterende natuursteen.

Reageer op dit artikel