nieuws

Stemmen voor brugwachtershuisje

Architectuur

Welk nieuw brugwachtershuisje komt er bij de Melkbrug in Haarlem? Tot 6 mei kunnen Haarlemmers kiezen uit twee ontwerpen voor dit bouwwerkje naast de monumentale brug over het Spaarne. De twee ontwerpen zijn het resultaat van een door de gemeente uitgeschreven prijsvraag. Daarbij werden jonge architecten uit de regio opgeroepen een ontwerp te maken. Uit de 65 inzendingen zijn de ontwerpen van Marjolein van Eig en Johan Selbing voor de stemronde geselecteerd.

Stemmen voor brugwachtershuisje
View of side facade with entrance

 

 

Het huidige onderkomen voor de brugwachters, stammend uit de jaren zestig van de vorige eeuw, voldoet niet meer aan de hedendaagse Arbo-eisen. Daarnaast bevindt zich in de kelder ook een trafostation. Tegenwoordig moet zo’n station bovengronds komen en worden opgenomen in het nieuwe brugwachtershuisje. Het toekomstige huisje wordt hierdoor in ieder geval hoger waarmee de brugwachters op de eerste verdieping worden gehuisvest.

 Melkhuisje_Brugwachtershuisje competitie Haarlem, ontwerp Marjolein Eig
Het Melkhuisje van Marjolein van Eig

Ontwerpen

De twee uitverkoren ontwerpen zijn van Marjolein van Eig van Inbo Architecten in Amsterdam en Johan Selbing uit Amsterdam. De jury beoordeelt het ontwerp van Van Eig als ’zeer geslaagd’. Er is volgens de jury sprake van een ’verrassende alzijdigheid van het gebouwtje’, dat met zijn archetypische vorm en het traditionele materiaal- en kleurgebruik uitstekend in de omgeving past.

Het ontwerp van Johan Selbing kan ook op veel waardering van de jury rekenen vanwege ’de eenvoudige hoofdvorm, gesloten uitstraling en messing gevelbekleding. Het gebouwtje onderscheidt zich duidelijk van zijn omgeving en heeft een eigen karakter’, meent de jury.

Naast de door de jury gekozen ontwerpen waarop het publiek een stem kan uitbrengen, zijn ook de drie andere inzendingen die de jury beoordeeld heeft in het ABC te zien. Dit betreft de ontwerpen van de architecten Dieter Blok/Carmela Bogman, Esther Stevelink en van Marijn Schenk.

Stemronde

Alle vijf ontwerpen zijn nu te bezichtigen in het ABC architectuurcentrum in Haarlem. Tot en met 6 mei kan daar op één van de twee geselecteerde ontwerpen door iedereen van 16 jaar en ouder (met legitimatie) worden gestemd. Op 8 mei wordt het winnende ontwerp bekend gemaakt. Hierna krijgt de winnaar de opdracht een definitief ontwerp uit te werken.

Naar verwachting kan het nieuwe brugwachtershuisje in de loop van volgend jaar zijn gerealiseerd.

Reageer op dit artikel