nieuws

TU-docu ‘megalomane’ projecten

Architectuur

Waarom worden iconische architectuurprojecten ontwikkeld en wat leveren ze op voor de stad? Dit voorjaar gaat de documentaire ‘Betoog & beton’ in productie, die de strijd achter de façades van iconische architectuurprojecten inzichtelijk maakt. De documentaire sluit aan bij actuele discussies over omstreden stadsprojecten, zoals het Spuiforum in Den Haag van Neutelings Riedijk, de Bieb++ in Utrecht van Rapp+Rapp of De Kuip in Rotterdam.

TU-docu ‘megalomane’ projecten

 

De documentaire belicht niet alleen de maatschappelijke onenigheid over de kosten, de vorm of de locatie, maar wil ook het debat aanjagen over de stedelijke ambities waaraan deze prestigieuze projecten moeten bijdragen.

De film, geproduceerd door Spiegel Film, is gebaseerd op het boek ‘Stedelijke iconen: het ontstaan van beeldbepalende projecten tussen betoog en beton’ van Wouter Jan Verheul van de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft.

 Spuiforum
Het Spuiforum in Den Haag. Nog steeds onderwerp van discussie.

De stadsprojecten die Verheul in zijn boek beschreef, spraken dusdanig tot de verbeelding dat documentairemaker Hans Busstra er direct een mooie documentaire in zag: “Doorgaans worden iconische bouwprojecten in de media eenzijdig benaderd. Het gaat bijna altijd over kostenoverschrijding of over esthetiek. Maar Verheuls onderzoek gaat een laag dieper en legt een overtuigend verband tussen dit soort gebouwen en stadsidentiteit. En daarover zal de film dan ook gaan.”

Blob Eindhoven

Een aantal projectverhalen uit het boek wordt in de documentaire belicht: de omstreden Blob in Eindhoven ontworpen door de Italiaanse sterachitect Fuksas, het modernistische ontwerp van Rem Koolhaas voor het nieuwe Almeerse stadshart en het mislukte Kasteel van Almere, dat nooit meer dan een moderne kasteelruïne is geworden. De documentaire is kritisch maar vooral geëngageerd: hoe kijken hoofdrolspeler zoals bestuurders, architecten en projectontwikkelaars nu terug op de totstandkoming van hun icoon?

 Bibliotheek Utrecht
De afgeketste bibliotheek in Utrecht van Rapp+Rapp.

Lessen

En welke lessen trekken zij daaruit? Aan welke stadsidentiteit moest hun icoon bijdragen? Door middel van openhartige interviews hoopt de documentaire de betogen bloot te leggen die achter het beton schuil gaan. ‘Betoog Beton’ is een onafhankelijke productie van Spiegel Film en is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De documentaire zal in het najaar van 2014 gereed zijn en worden vertoond op verschillende plaatsen in het land.

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel