nieuws

Shigeru Ban wint Pritzker Architecture Prize 2014

Architectuur

Shigeru Ban (56) is de winnaar van de Pritzker Architecture Prize 2014. De in Tokio geboren architect krijgt de prijs, naast zijn vernieuwende ontwerpen, ook voor de inventieve manier waarop hij slachtoffers van natuurrampen die hun huis zijn kwijtgeraakt, te hulp is geschoten. Zo ontwierp hij kartonnen huizen voor de inwoners van de Japanse stad Kobe, na de verwoestende aarbeving in 1995.

Shigeru Ban wint Pritzker Architecture Prize 2014

In Europa is Ban onder meer bekend door het museum Centre Pompidou in de Franse stad Metz. Ook ontwierp hij het Japanse paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Hannover in 2000.

 Pompidou_Ban_PritzkerPrize_2014 Centre Pompidou-Metz 2010. Foto Didier Boy de la Tour

De Japanse bouwmeester krijgt de prijs, 100.000 dollar, op 13 juni uitgereikt in het Rijksmuseum. De organisatie kiest voor de uitreiking ieder jaar een cultureel of historisch belangrijke locatie in de wereld. Dit is de eerste keer dat de prijs wordt uitgereikt in Nederland. 

Eerdere winnaars waren onder anderen de Amerikaan Richard Meier, ontwerper van het stadhuis en de bibliotheek in Den Haag, en in 2000 Rem Koolhaas.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel