nieuws

Rotterdam herbestemt

Architectuur

In Rotterdam heeft inmiddels 200.000 m2 incourante kantoorruimte een andere bestemming gekregen. De vastgoedpartijen en de gemeenten hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om leegstaande kantoren te verbouwen naar onder andere woningen, praktijkruimtes en hotels. Op dit moment is ook nog een project met meer dan 30.000 m2 transformatie in uitvoering.

Rotterdam herbestemt

 

In 2011 sloten de vastgoedpartijen en de gemeente Rotterdam een convenant met als doel per jaar 40.000 m2 incourante kantoorruimte uit de markt te halen door het een andere bestemming te geven. Om dit te ondersteunen richtte de gemeente het Transformatieplatform op. Dit brengt vastgoedpartijen bij elkaar en zorgt dat procedures en vergunningaanvragen zo soepel mogelijk verlopen.

De nieuwe functies van de verbouwde kantoren zijn divers. Zo werd in 2013 een bankgebouw en notariskantoor aan de Straatweg verbouwd tot respectievelijk medische praktijk en woonvoorziening voor ouderen en werd een kantoorgebouw in de Boomgaardstraat verbouwd tot woningen. Een kantoorpand aan de Struisenburg veranderde in studentenwoningen en aan Weena en Westblaak werden incourante kantoren verbouwd tot hotels.

Naast een definitief andere bestemming, krijgt ook steeds meer leegstaand vastgoed in Rotterdam een tijdelijke gebruiker. De Hofpoort – het oude Shellkantoor aan het Hofplein – zal de komende twee jaar aan een bioscoop en een restaurant onderdak bieden. Het voormalig Postkantoor aan de Coolsingel wordt sinds 2013 gebruikt voor reizende tentoonstellingen (Leonardo da Vinci, Living Dinosaurs).

Intussen is de rol van de gemeente in het Transformatieplatform kleiner geworden en nemen de marktpartijen de voortrekkersrol langzaam over. Dat resulteert in nieuwe plannen. Zo wordt de Nieuwe Admiraliteit (bijna 30.000 m2) nu verbouwd tot appartementencomplex met de mogelijkheid tot kleinschalige bedrijvigheid. Daarnaast zitten er diverse plannen in de pijplijn die tezamen goed zijn voor nog eens tienduizenden vierkante meters.

Reageer op dit artikel