nieuws

Architect als ontwikkelaar, goed idee?

Architectuur

Omdat andere bouwpartijen bepaalde zaken laten liggen, springen architecten in de gaten die vallen. De ontwikkelende architect initieert en financieert zelf projecten en het ziet er niet naar uit dat deze tendens stopt als de economie weer opleeft.

Architect als ontwikkelaar, goed idee?

Daarom organiseert de BNA twee expertmeetings in maart getiteld Re-generating the architect, de architect als risicodrager. De ‘klassieke’ projectontwikkelaar neemt van initiatief tot en met oplevering de inhoudelijke projectverantwoordelijkheid, inclusief de daarbij behorende risico’s. De BNA ziet dat steeds meer architecten zelf deze rol op zich nemen om nieuw en ander werk te genereren, meer onafhankelijkheid te verkrijgen bij het ontwerp, een betere prijs/kwaliteitverhouding te realiseren en meer te verdienen.

Programma expertmeetings

Jasper Kraaijeveld, adviseur markt en ondernemerschap bij de BNA, zal eerst aan de hand van de BNA Dienstenkaarten ingaan op wat de veranderende markt betekent voor het dienstenaanbod van architectenbureaus.

Daarna is het de beurt aan een drietal architectenbureaus om te gaan ‘pitchen’ over projecten die ze ontwikkelen, welke risicos en verantwoordelijkheden daarbij horen en hoe ze hieraan verdienen. Jaap Dijkman van JD architecten is architect en initator van verschillende ontwikkelingen in Amsterdam, waaronder restaurant de Waag. Hij zal vertellen over zijn praktijk als ontwikkelende architect. Hoe vind je investeerders? Hoe ondervang je de risico’s? Wat is het verdienmodel achter zijn praktijk?

Praktijkervaringen

Pim van der Ven zoekt met zijn bureau Juli ontwerp en advies vanuit het denken in ‘slow growth architecture’ naar een nieuwe positie voor ontwerpers in de waardeontwikkeling van vastgoed. Hierbij horen andere verdienmodellen. Hij vertelt vanuit zijn praktische ervaring in projecten in Amsterdam, Brielle en Rotterdam.

Hans Oudendorp initieert, ontwerpt en begeleidt met zijn bureau zelfbouw- en CPO projecten, onder andere in Zeeburgereiland, Spijtellaantje Amsterdam-Zuid, CPO in Buiksloterham Amsterdam Noord en in Almere. Bovendien biedt hij particulieren kant en klare woningontwerpen, die ze met kleine aanpassingen op verschillende kavels kunnen realiseren. 

In Eindhoven leidt Alijd van Doorn de bijeenkomst in en zijn architecten Richard Baan, Marc Köhler en Daniël Venneman te gast.

Expert panel

Een panel van experts voorziet de architecten van advies: in Amsterdam zijn dat Lars Mosman van Heijmans Vastgoed, Yvonne van Mierlo van Blauwhoed Studio en Paul Bast van Bast Vastgoed Consult. In Eindhoven bestaat het panel uit Edwin Oostmeijer, Bas van Dam (Being development) en Isabelle Reymen, hoogleraar Entrepreneurship en Design aan de TU Eindhoven. 

De discussiebijeenkomsten ‘Re-engineering the architect #1: de ontwikkelende- en productarchitect’ vinden plaats op 13 maart in Amsterdam of 18 maart in Eindhoven (beide in de middag). Aanmelden kan via deze links: Amsterdam en Eindhoven

Reageer op dit artikel