nieuws

Rotterdam breidt formule kluswoningen uit

Architectuur

Altijd al eens een uitgewoond kantoorpand of schoolgebouw aan willen pakken? Het kan nu in Rotterdam. Het kluswoningconcept, waarbij woningkopers zelf hun toekomstige woning opknappen, wordt uitgebreid met kantoren, fabrieken en scholen. Omdat er in de Maasstad steeds minder woningen beschikbaar komen die hiervoor in aanmerking komen, is deze categorie aan de beurt.

Rotterdam breidt formule kluswoningen uit

Volgens de woordvoerder van PvdA-wethouder Hamit Karakus (Bouwen) staat de gemeente open voor nieuwe ideeën om bestaande, vaak verpauperde, panden te transformeren naar nieuwe woningen in de stad. Zelfs oude fabrieken kunnen worden gerenoveerd.

 

De Zwarte Parel

In Rotterdam ontstond in 2004 het plan om woningen van de gemeente te verkopen aan klussers. Tot nu toe zijn 453 oude woningen verkocht. Daarvan zijn 212 kluswoningen gemaakt, vaak door woningen samen te voegen. Een van de bekendste kluswoningen is de Zwarte Parel in Rotterdam-Charlois, dat verschillende architectuurprijzen won en veel internationale aandacht kreeg. Later is de formule van de kluswoning overgenomen door onder meer Den Haag en Amsterdam en zelfs Scandinavië.

In Rotterdam is nog maar een handjevol oude woningen te koop, al hebben plaatselijke corporaties het idee wel overgenomen en bieden zij ook woningen aan die door de kopers zelf opgeknapt kunnen worden. De stad introduceerde destijds het kluswoningconcept om zo wijken en buurten te versterken door er creatieve en betrokken mensen naartoe te halen.

Bron: Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel