nieuws

Lucy in the sky with…

Architectuur

De komende maanden zullen in het havenkwartier van Deventer verschillende excentrieke bouwwerken geplaatst worden. De kunstwerken zullen gebruikt gaan worden als één-kamerhotels. Het eerste object zal op 15 januari om 14.00 bovenop een oude vultrechter geplaatst worden.

Lucy in the sky with…

 

 

Het initiatief is een idee van kunstenaars Albert Dedden en Paul Keizer (Space cowboys), designer Timo Bralts (Bestwerk) en Guido de Vries. Zij stelden drie teams samen van architecten en kunstenaars en gaven deze teams de opdracht voor de één-kamerhotels waarin kunst en architectuur samen komen.

Lucy Cube
Het eerste hotel dat op 15 januari geplaatst zal worden is een ontwerp van kunstenaar Rob Sweere en architecten Joost Mulders en Chris van den Berk van MuldersvandenBerk Architecten. Deze ‘Lucy Cube’ is vormgegeven als witte kubus bovenop een oude vultrechter. Daarnaast bevinden zich op de kade twee kleinere zwarte kubussen. Het geheel heeft ruimte voor twee gasten en biedt een prachtig uitzicht over het havenkwartier van Deventer.

Lucy Cube

In het ontwerp staat monumentaliteit centraal. De vultrechter is jarenlang gebruikt als schakel in de overslag van goederen tussen kade en schepen. Nadat het gebruik van de trechter stilviel bleef deze staan om langzaam te vergaan door oxidatie. Het ontwerp van Sweere, Mulders en van den Berk integreert het zodanig met de kubussen, dat er een nieuw en sprankelend object ontstaat.

Op verschillende plekken in Nederland is met druk bezig met de laatste voorbereidingen van het project. In het atelier van Rob Sweere worden de zwarte kubussen afgewerkt, terwijl het de witte kubus in houtskelet in een werkplaats in Elst wordt afgerond. Kunstenaar Annemiek Pruijt is verantwoordelijk voor het kleed over het bed. Zij heeft dit ontwikkeld ism het TextielLab in Tilburg. In Deventer werkt Fons Snelder aan de vultrechter zodat deze op 15 januari in gebruik kan worden genomen.

Reageer op dit artikel