nieuws

Lab voor kritiek

Architectuur

Een weekend lang experimenteren met nieuwe vormen van architectuur- en designkritiek: Designplatform Rotterdam en Archined, in samenwerking met Domein voor Kunstkritiek, nodigen je uit op 14, 15 en 16 maart voor Critics Lab ‘the third mind’. Dit laboratorium is onderdeel van het Pruys-Baekertprogramma, dat ontwerpschrijfkunst wil stimuleren om de (geschreven) dialoog tussen ontwerper, criticus en ‘het grote publiek’ te entameren.

Lab voor kritiek

Doel van dit Critics Lab ‘op de hei’ is de ontwikkeling van kritische modellen die het publieke voortgaande gesprek over architectuur en design kunnen verrijken en op hoog niveau brengen. Thema’s die als basis dienen voor de experimenten zijn co-creatie / meerstemmigheid, interactiviteit / intertekstualiteit, beeld en geluid.
Het laboratorium richten Archined en Designplatform Rotterdam in de herberg Het Volle Leven in Appelscha, waar eigenaarkok Yt van der Ploeg voor de gasten Bourgondisch vegetarische menu’s kookt.

Snelkookpan

Uitgangspunt van het Critics Lab is ‘the third mind’. Dat wil zeggen: wanneer twee of meer mensen samen aan iets werken, een tekst, een kritisch format, een online publicatie, een beeldverhaal, dan is het mogelijk dat er in de tussenruimte een ‘stem’ ontstaat die geen van de deelnemers herkennen als eigen of van henzelf. Het is alsof een extra deelnemer de anderen activeert en dingen doet waar zij anders nooit op zouden zijn gekomen.

Het programma faciliteert dit door:
– een snelkookpan van twee dagen samen werken, eten en drinken aan te bieden
– een moderator die ruimte schept voor de noodzakelijke open mind
– visionaire doeners in de rol van master
– samenwerking tussen jonge en ervaren design- en architectuurcritici
– selectie van de deelnemers op inhoudelijke én praktische expertise (grafisch online ontwerp, film en audio, social media, etcetera)
– een inspirerende omgeving, goede werkruimtes en technische faciliteiten

Van vrijdagavond tot en met zondagmiddag werken de deelnemers aan tenminste drie modellen die een nieuwe kritische praktijk zouden kunnen inleiden. Kijk voor meer informatie op de website van het Pruys-Bekaertprogramma.

Masters

De masters met wie de deelnemers werken zijn Marina van den Bergen, hoofdredacteur ArchiNed, Maartje Smits, adjunct hoofdredacteur van Hard//Hoofd,online tijdschrift voor kunst en journalistiek, Sonja van der Valk, Domein voor Kunstkritiek, Lucas Verweij, journalist en gastprofessor design KHW Berlin en Bregt van Wijnendaele, De Zendelingen, Uitzendbureau voor Kunstkritiek.

Inschrijven

Critics Lab ‘the third mind’ staat open voor ambitieuze critici. Er is plek voor maximaal 15 deelnemers, zowel ervaren critici, kritische talenten als schrijvende ontwerpers; mensen met ervaring of affiniteit met online grafisch werk, film en audio; en overtuigd van de betekenis van social media.

Wil je meedoen, stuur dan voor 20 februari een email met daarin een korte motivatie en een cv in pdf-vorm naar mail@ontwerpschrijfkunst.org onder vermelding van Appelscha. Om mee te kunnen doen aan Critcs Lab ‘the third mind’ betaal je een eigen bijdrage van 125 euro inclusief btw. Ben je geplaatst, dan ontvang je van Stichting Domein voor Kunstkritiek een factuur voor de kosten van Critics Lab.

Critics Lab ‘the third mind’ is onderdeel van een breder programma over kunstkritiek, namelijk Laboratorium Actuele Kunstkritiek, en het Pruys Bekaertprogramma.

 

 

Reageer op dit artikel