nieuws

Hadid: “Niet mijn plicht als architect”

Architectuur

Zaha Hadid, architect van een van de stadions voor het WK 2022, zegt niets te kunnen doen aan de beroerde omstandigheden op de bouwplaatsen in Qatar voor dit sportevenement, waarbij flinke aantallen doden vallen. De Britse krant The Guardian onthulde vorige week dat meer dan 500 Indiase gastarbeiders zijn omgekomen in Qatar sinds januari 2012. Daarvoor werd bekend dat 382 dode Nepalese gastarbeiders op de bouwplaatsen van de stadions zijn omgekomen.

Hadid: “Niet mijn plicht als architect”

Na stevige druk van internationale mensenrechtenorganisaties, tekende de organisatiecommissie van het WK in Qatar 2022 een ‘charter’ waarin werd beloofd de rechten van de buitenlandse werkkrachten beter te beschermen en beloofde het Ministerie van Arbeid een uitgebreid inspectieprogramma.

Desgevraagd reageert Zaha Hadid dat “de dode gastarbeiders een serieus probleem zijn maar dat dit een zaak is voor de regering van Qatar”. “Ik heb niets te maken met de arbeiders.” Gevraagd naar of ze zich er zorgen over maakte, zei Hadid “Ja, maar ik maak me ook zorgen over de doden in Irak, maar wat kan ik er aan doen? Ik vat het niet licht op, maar ik denk dat het de taak van de overheid is om daarop te letten. Het is niet mijn taak om me daarmee te bemoeien. Ik kan er niets aan doen omdat ik geen macht heb over die zaken. Het is een internationaal probleem, maar goed, daar zijn er zoveel van.”

Bron: The Guardian

 

 

Reageer op dit artikel