nieuws

Bibliotheek Utrecht mogelijk naar postkantoor Neude

Architectuur

Na jaren van leegstand gloort er hoop op een nieuwe bestemming voor het voormalige postkantoor aan de Utrechtse Neude. De Bibliotheek Utrecht, die haar nieuwe huisvesting Bieb++ onlangs afgeschoten zag worden door de gemeenteraad, vindt het monumentale gebouw van architect Joseph Crouwel de beste optie wegens ruimte en ligging. Bibliotheekdirecteur Ton van Vlimmeren is al in overleg met eigenaar ASR Vastgoed en architectenbureau Rijnboutt over de herbestemming.

Bibliotheek Utrecht mogelijk naar postkantoor Neude

Volgens RTV Utrecht meldt Van Vlimmeren dat de besprekingen positief verlopen. Doordat de plannen voor de Bieb++ op het Smakkelaarsveld in de prullenbak verdwenen, kampte de Bibliotheek Utrecht met een probleem. Het huidige onderkomen van de bibliotheek aan de Oudegracht kampt met 5 miljoen euro aan achterstallig onderhoud. Bovendien is het gebouw niet geschikt om bijvoorbeeld grote groepen te kunnen ontvangen of lezingen te organiseren.

De andere twee door Groen Links Utrecht genoemde leeg komende of leeg staande panden vindt de Bibliotheek te klein. Zo was een suggestie het huidige pand aan de Stadhuisbrug uit te breiden, nu buurman Polare misschien vertrekt.

Al binnen een maand wordt een eerste conclusie over het postkantoor als bibliotheek verwacht; wat geen definitief besluit uiteraard is maar wel of het een geschikte en enigszins haalbare locatie is.

Opvolger

Kort na het afketsen van de plannen voor het Smakkelaarsveld meldde eigenaar ASR van het voormalige postkantoor zich bij Van Vlimmeren. Op dit moment is het pand nog in gebruik bij KPN, maar dat is tijdelijk. ASR ziet in de bibliotheek een mogelijke opvolger.

 

Omdat ASR ook werkte aan plannen voor de vestiging van een hotel, horeca en winkels in het postkantoor, moet snel duidelijk worden wat de beste optie is. Vorige maand onderzocht Van Vlimmeren samen met architectenbureau Rijnboutt de mogelijkheden van het monumentale gebouw voor de bibliotheek. Mochten ASR en de bibliotheek er samen uitkomen, dan moet ook de gemeente zich nog positief uitspreken.

Bron: RTV Utrecht

Reageer op dit artikel