nieuws

Berlijn krijgt woontoren van Gehry

Architectuur

De Alexanderplatz in Berlijn wordt opgetuigd met een woontoren van Gehry Partners. Dit is de uitslag van een besloten architectuurcompetitie. De toren wordt, als die er komt, niet het hoogste gebouw van de stad maar met 150 meter een goede tweede. Wel is het gebouw de hoogste woontoren in Duitsland.

Berlijn krijgt woontoren van Gehry

 

In de toren komen 300 woningen verdeeld over een aantal gestapelde blokken die elk op een ander deel van de stad uitkijken. Met zijn uitgesproken vorm, creëert het gebouw, volgens de jury, een compleet nieuwe architectuur. De jury was daarnaast enthousiast over het harmonieuze ontwerp van Gehry, de opgetilde architectuur en over de gebruikte baksteen voor de gevel.

Gehry_Berlijn_Woontoren 

Voor de competitie waren negen bureaus uitgenodigd. Adjaye Ass, Londen, Architectonica, Miami, USA, Barkow Leibinger Architects (3e), Berlijn, BE Berlijn, David Chipperfield Architects, Londen/Berlijn, Gehry Partners, LLP, Santa Monica, USA, Ingenhoven Architectes (4e), Düsseldorf, Kleihues + Kleihues (2e), Berlijn en prof. Kollhof Generalplanungs uit Berlijn.

Gehry Woontoren Berlijn 

Eerder werkte Gehry al samen met de eigenaar van de locatie, vastgoedbedrijf Hines, voor de DZ Bank in Berlijn het het New World Center in Miami Beach, Florida. Bij deze laatste was Hines betrokken als projectontwikkelaar.

Woontoren_Gerhy_Berlijn

 

Reageer op dit artikel