nieuws

Shortsighted Architecture in Nicaragua

Architectuur

Shortsighted Architecture is een collectief van drie bouwkundestudenten van de Technische Universiteit Delft en een student Water Science and Management van de Universiteit Utrecht. Vanaf februari gaat de organisatie naar El Rama in Nicaragua. Het doel van de organisatie is om hier, in samenwerking met lokale studenten, ambachtslieden en ondernemers, een blauwdruk te ontwikkelen van een modelwoning voor ecologische en betaalbare sociale woningbouw van bamboe.

Shortsighted Architecture in Nicaragua

De woningen die tot nu toe zijn gerealiseerd in het land, bestaan voornamelijk uit vervuilende en geïmporteerde materialen als cementblokken en stalen daken. In verhouding zijn deze woningen erg duur en hebben ze een ongezond binnenklimaat. Shortsighted Architecture wil gebruik gaan maken van lokale middelen, zodat woningen zowel betaalbaar als duurzaam worden. Zo hebben ze een geïntegreerd systeem ontworpen voor wateropvang en waterzuivering voor drinkwater, waardoor mensen onafhankelijk worden van vervuild rivierwater of duur zoet water.

Bamboe
Door bamboe te gebruiken als belangrijkste bouwmateriaal, herwaardeert de organisatie het materiaal. Lokaal is het niet bekend als goed bouwmateriaal. Doordat er met lokale timmerlieden en aannemers gewerkt wordt aan een businessplan voor het produceren van een prefab bamboe-element, kan bamboe ondanks de vele regen toch gebruikt worden als bouwmateriaal. 

Modelwoning
De modelwoning zal in eerste instantie gebruikt worden als buurtcentrum en verblijfplaats voor de studenten van Shortsighted Architecture. Vanuit hier zullen zij cursussen en workshops organiseren voor de Nicaraguaanse studenten over bouwmethodiek en bouwtechniek. Hoewel deze activiteiten eerst zullen plaatsvinden in een gebouw in het centrum van El Rama zullen ze zich langzaam verplaatsen naar de modelwoning wanneer deze gereed is. 

Hoewel het project deels gefinancierd is, is de begroting nog niet helemaal rond en zijn de studenten een crowdfunding actie gestart.

Bron: TU Delft 

Reageer op dit artikel