nieuws

Rijksmuseum toont Lotus Dome

Architectuur

Het Rijksmuseum toont van 7 februari tot en met 5 mei 2014 voor het eerst in Nederland de Lotus Dome van Daan Roosegaarde. De Lotus Dome is een ‘levende’ Dome gemaakt van honderden ultra-lichte aluminium blaadjes die zich openen als ze worden aangeraakt.

Rijksmuseum toont Lotus Dome

 

 

Het high tech kunstwerk is recent gemaakt en reist sindsdien de wereld rond. Nadat het op een aantal historische locaties in het buitenland te zien is geweest, gaat de Lotus Dome nu een hedendaagse interventie aan met de 18de-eeuwse stijlkamer van het Rijksmuseum.

Bekijk het filmpje hoe de Lotus Dome zich ontvouwt

Wanneer de Lotus Dome (2012) de warmte van een bezoeker voelt komt de Dome tot leven. Honderden aluminium bloemen openen hun blaadjes, een diep basgeluid vult de ruimte en het licht reflecteert de lotusbloemen op de muren. Techno Poezië, noemt Roosegaarde dit. De slimme Lotus folie is ontworpen door Studio Roosegaarde en zijn ontwerpers en bestaat uit verschillende lagen Mylar (soort polyester) wat de blaadjes open en dicht vouwt wanneer het in contact komt met licht en warmte.

Daan Roosegaarde: “Bijzonder is dat dit kunstwerk, in tegenstelling tot de overige kunst in een museum, juist wel aangeraakt mag worden. Het is zelfs een voorwaarde wil het tot leven komen. De relatie met de bezoeker is een intrinsiek onderdeel van het kunstwerk”.

Reageer op dit artikel