nieuws

Recordkoepel van ijs met zaagsel

Architectuur

Uit ijs gewapend met zaagsel bouwen studenten Bouwkunde van de TU Eindhoven een reusachtige ijskoepel in Finland. Het pykrete, ijs gemengd met zaagsel, is drie keer zo sterk en veel taaier dan gewoon ijs.

Recordkoepel van ijs met zaagsel

Het team van ruim veertig bouwkundestudenten past in het Finse Juuka een techniek toe waar de TU Eindhoven al langer onderzoek naar doet. Het gaat om een techniek om snel blobs en andere vrije vormen mee te realiseren. In plaats van spuitbeton wordt ijs aangebracht op een reusachtige ballon die met een pomp op druk wordt gehouden. Zodra het materiaal is uitgehard en de schaalconstructie zelfdragend is, kan de ballon worden verwijderd.

IJshotel

Projectleider Arno Pronk gaat er nog steeds vanuit dat de burgemeester van Juuka morgen de sleutel krijgt van de ijskoepel, die tijdelijk dienst gaat doen als ijshotel. De constructie met een diameter van 30 meter, wordt de grootste ijskoepel ooit. Tot nu toe staat het record op 25 meter op naam van een Japans team dat in 2001 een koepel met een diameter van 25 meter realiseerde.

  

Volg de avonturen van de bouwkundestudenten op hun Facebookpagina

Bron: Cobouw.

Reageer op dit artikel