nieuws

In 24 maanden duurzaam wonen

Architectuur

Midden in het historisch centrum van Rotterdam, in het Wijnhavenkwartier, is woongebouw 100hoog opgeleverd. Het is ontworpen door architect Sjoerd Berghuis van Klunder Architecten uit Rotterdam, in opdracht van ontwikkelingscombinatie Port au Vin, een samenwerking van LSI Projectinvestment en AM. Doordat de toren van 33 verdiepingen is geplaatst op een plintbebouwing van 7 verdiepingen, oogt het vriendelijk vanaf de straat.

In 24 maanden duurzaam wonen

Klunder Architecten wist in 100hoog 152 appartementen, 1100 m2 commerciële ruimte en een tweelaagse parkeergarage voor de bewoners te huisvesten. De appartementen bevinden zich in een 25m hoge plint en een 106,5 meter hoge toren en zijn  onderverdeeld in 42 verschillende types in zowel de vrije koop- als huursector. De grootte van de appartementen varieert tussen 61 m2 en 289 m2.

Razendsnel

In de zomer van 2011 is tegen de markt in 100hoog in verkoop gebracht, nadat de commerciële ruimten waren verkocht en Syntrus Achmea als belegger was gevonden voor de afname van minimaal 50 appartementen. December 2011 is gestart met de bouw door BAM Woningbouw uit Rotterdam, en in slechts twee jaar is de hoogbouw afgemaakt.

Duurzaam ontwikkeld

De ontwikkelcombinatie had de keuze het project uit te kleden en het tegen een lage prijs op de markt te zetten, of het project luxe en uitstraling te geven tegen een marktconforme prijs. Er is voor dit laatste gekozen. Om het duurzaam te maken, zijn onder andere een WKO-installatie, ledverlichting, groene daken en een basis voorbereiding voor elektrische oplaadpunten aangebracht. 

Het plaatsen van de toren op een plint was vereist conform het Masterplan Wijnhaven van de gemeente, waarin gesteld wordt dat een toren in een setback op een plintbebouwing moet staan, zodat een kleinschaligere en intiemere sfeer ontstaat naar de aanliggende Wijnhaven als binnenhaven.

Gestapelde terrasdekken

De bestaande omgeving zit in een herstructureringsfase van bedrijfsverzamelgebouwen en kantoren naar woongebouwen met ondersteunende functies. De uitdrukking van het kwalitatief wonen aan een binnenhaven d.m.v. veel glas en grote buitenruimten bovenop een transparante commerciële begane grond, was daarbij voor een belangrijk uitgangspunt.

Zo is de plintbebouwing met Havenappartementen vormgegeven als transparante gestapelde terrasdekken als ware het een cruiseschipgevel, waardoor deze appartementen de echt Rotterdamse sfeer van water en schepen verbeelden en ook binnen krijgen. De toren staat aan de stadzijde van het bouwplan en heeft een gelijke gevelbehandeling van terrasdekken aan de havenzijde, terwijl de stadszijde door middel van metselwerk juist stedelijk is vorm gegeven. Hiermee heeft de toren twee gezichten gekregen naar zijn directe omgeving.

Grote gevelopeningen op de verdiepingen geven zicht op het parkeren, het wonen en de binnentuin. Beweging van mensen en auto’s zijn daardoor zichtbaar en creëren een gewenste sociale interactie met de aanliggende straten. De grote gevelpoort op het niveau van de binnentuin is daar volgens Klunder Architecten een voorbeeld van. Deze binnentuin is voor de bewoners niet alleen een aangename en omsloten verblijfsruimte, maar biedt door de gevelpoort een prachtig venster naar haar maritieme omgeving. Het past hierdoor perfect in het totaalplaatje van 100hoog als een geslaagd woongebouw voor Rotterdam.

Reageer op dit artikel