nieuws

Grootste gebouw ter wereld

Architectuur

In het decembernummer van Elsevier een reportage over het Grootste Gebouw ter wereld in, waar kan het ook anders, China. Om precies te zijn in Chengdu. Het pas opgeleverde gebouw waarin het Wembleystadion zestien keer past, is nu nog praktisch leeg maar wacht op bezoekers en bewoners.

Grootste gebouw ter wereld

 

Het New Century Global Centre is een halve kilometer lang, 400 meter breed en 100 meter hoog. Het gebouw heeft 1,7 miljoen vierkante meter vloeroppervlak, meer dan enig ander gebouw ter wereld.

Voor de deur en onder de grond is ruimte voor 15.000 auto´s. Publiekstrekker is het Paradise Island Waterpark, waar plek is voor tienduizend bezoekers die gebruik kunnen maken van de wildste glijbanen, negen hotsprings en een golfslagbad van 8.500 vierkante meter. Boven het bad hangt het grootste ledscherm ter wereld om tropische decors op te projecteren.

Huang

Verder zijn er in het Global Centre meer dan tweehonderd liften, een schaatsbaan, twee vijfsterrenhotels met ruim duizend kamers, een IMAX/bioscoop en heel veel restaurants, winkels en kantoren. De totale kosten van het Global Centre zijn volgens een Chinees maandblad circa 12 miljard yuan, zo´n 1,5 miljard euro.

Corruptie

Het project is een initiatief van de 51-jarige zakenman Deng Hong. Hij staat of stond aan het hoofd van de Entertainment Travel Group, die diverse grote complexen bouwde in China, inclusief Tibet. Sinds de zomer is de vastgoedmagnaat ‘zoek’ opgepakt wegens corruptie rond de totstandkoming van het grootste gebouw ter wereld. De tycoon, een selfmade man die goed heeft verdiend aan de realisatie, zou belastingontduiking en fraude met de aankoop van grond worden verweten, maar een formele aanklacht moet nog worden ingediend.

Bron: Elsevier

Reageer op dit artikel