nieuws

(Geen!) nieuwe gevel voor het LOKV?

Architectuur

Aan de Ganzenmarkt in Utrecht is het LOKV te vinden dat in 1984 verbouwd werd door Mart van Schijndel. De pui die hij ontwierp voor het pand is uitgesproken postmodernistisch. Door de uitgesproken vormentaal en referentie naar eerdere stijlstromingen neemt het een aparte plaats in in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. De nieuwe eigenaar van het pand heeft bij de gemeente echter een aanvraag ingediend om de pui te slopen en verbouwen zodat de verhuur vergemakkelijkt wordt. Stichting Mart van Schijndel misprijst deze aanvraag en is een petitie gestart als pleidooi voor behoud van het bestaande ontwerp.

De pui van het gebouw is volgens de stichting één van de belangrijkste werken in het oeuvre van Mart van Schijndel en een perfect voorbeeld van postmodernisme in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. ‘In Nederland is relatief weinig postmoderne architectuur gebouwd, dus moeten geslaagde voorbeelden als de LOKV-pui gekoesterd worden’, aldus de stichting. Het argument van de nieuwe eigenaar, dat de gevel eventuele huurders afschrikt, wordt afgeschreven als tijdelijk en commercieel. De stichting wil dat de gemeente denkt aan het Utrecht van 2040 en het gebouw met zijn gevel toevoegt aan de monumentenenvelop van de stad.

 

Petitie
Om het gebouw in huidige staat te behouden en te bestemmen als monument is er een petitie gestart waar ondertussen verscheidene bekende architecten en architectuurhistorici hun naam onder hebben gezet. Auke van der Woud, hoogleraar aan de universiteit van Groningen beschrijft de pui als manifest en Sjoerd Soeters vindt het een monument in de geschiedenis van Nederlandse bouwkunst aan het eind van de 20e eeuw. Ook wordt de pui omschreven als verrijking van het straatbeeld (Aryan Sikkema)  en markeert de pui een omslag in de Nederlandse architectuurhistorie (Ruud Brouwers). Brouwers motiveert zijn ondertekening tevens met de woorden: “De betekenis van het LOKV ligt ook in het doorbreken van culturele conventies .. het opengooien van het verstarde architectuurklimaat in de jaren ’80 en een ontsnapping aan zowel de armoede van het verzakelijkte modernisme als aan de benepenheid van het elitaire modernisme.”

Reageer op dit artikel