nieuws

Winnaars VKG Architectuurprijzen 2013

Architectuur

Greiner van Goor Huijten Architecten, Teeken Beckers Architecten en H Kwadraat Architectuur hebben de VKG Architectuurprijzen 2013/2014 gewonnen, in respectievelijk de categorieën Nieuwbouw, Renovatie en de Publieksprijs. De prijzen zijn net uitgereikt in het Louwman Museum in Den Haag en worden ieder jaar toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) op esthetische wijze onderdeel uitmaken van het ontwerp.

De VKG Architectuurprijs is sinds de introductie in 2005 uitgegroeid tot een serieuze vakprijs, die ieder jaar wordt toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) een belangrijk onderdeel uitmaken van het ontwerp. Hiermee wil de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) positieve aandacht vragen voor de mogelijkheid van kunststof. Naast de bestaande Nieuwbouwprijs worden sinds 2010 ook de Renovatie- en de Publieksprijs uitgereikt.

Terugdetailleren en diepleggen

Winnaar in de categorie Nieuwbouw is Kliniek GGZ Delfland in Delft door Greiner Van Goor Huijten architecten. Voor opdrachtgever GGZ Delfland maakten zij een kliniek voor 140 personen in een openbaar park. Esthetisch gezien vindt de jury de kliniek zeer sterk: het terugdetailleren achter het metselwerk, het diepleggen van de kozijnen, maar ook werken zonder een rand kunnen de jury zeer bekoren.

De toepassing van kozijnen laat zich alleen beoordelen in relatie tot het totale gebouw. Kozijnen en gevels moeten iets met elkaar hebben en elkaar versterken. De architect was tot voor kort tegenstander van kunststof kozijnen, maar is daar op teruggekomen. Volgens hem zijn ze lange tijd verkeerd gebruikt: hij doelt op de platte kunststof kozijnen in de Amsterdamse stadsvernieuwing, die dertig jaar geleden de oorspronkelijke houten kozijnen vervingen.

Voorbeeldproject qua renovatie

Winnaar van de VKG Architectuurprijs in de categorie Renovatie is de Bestaande Wijk van Morgen in Kerkrade door Teeken Beckers Architecten. Voor opdrachtgever HEEMwonen is op basis van bouwfysische uitgangspunten is een vernieuwend renovatieconcept ontwikkeld. De kunststof kozijnen zijn samen met de installaties volledig geprefabriceerd in de gevelelementen, die op het werk in een keer zijn geplaatst. Renovatie kon daardoor in tien dagen worden afgehandeld.

Deze methode van renovatie acht de jury een voorbeeld voor andere. De kwaliteit is gezocht in het wooncomfort en de duurzaamheid, en pas in tweede instantie in het decoreren. De jury vindt het project in Kerkrade West buitengewoon interessant, vanwege de integrale benadering van de  opgave en de winst die de architect op deze manier heeft weten te boeken. Het is in de ogen van de jury bovendien een knap staaltje van organisatiewerk. Ook is het project in Kerkrade een integrale benadering voor een actuele problematiek.

Winnaar Publieksprijs

De Publieksprijs is voor wooncomplex Riga in Tilburg door H-kwadraat Architectuur, gemaakt in opdracht van Komar Vastgoed. Met 265 stemmen eindigden zij bovenaan de lijst met de volgende genomineerde projecten:
• Gevelverbetering, Budel-Schoot door De Loods architecten en adviseurs
• Het Balkon, Maassluis door Theo Verburg Architecten
• Slinge, Rotterdam door 01-10 Architecten
• Zonderwijk, Veldhoven door Architectenbureau Rutten van der Weijden

 

Riga, in het centrum van Tilburg, kent 39 verschillende woningen verdeeld over drie volumes. Aangevuld met een parkeerplaats en een tuin met buitenzwembad vormt het een oase midden in de drukte van de stad. Dit was ook het streven van de architect. Om de gewenste sfeer te krijgen viel na enige studie de keuze al snel op kunststof kozijnen. De duurzaamheid en de kwaliteit bleken gegarandeerd en het onderhoud zou vele malen lager liggen dan bij houten kozijnen. Technisch en optisch is zo het beste resultaat verkregen.

Jury

De jury voor deze achtste editie bestaat uit Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect, Albert J. Zegelaar, directeur VKG, Wim van den Bergh, professor RWTH Universiteit Aachen, Joost Ector, eigenaar Ector Hoogstad Architecten en Marianne Loof, partner LEVS architecten, voorzitter commissie Welstand en Monumenten Amsterdam en bestuurslid BNA.

Reageer op dit artikel