nieuws

Samen apart in een thermosfles

Architectuur

Zuinigheid en efficiency vragen om integratie met een maximum aan betrokken (f)actoren. Helemaal bij de bouw van een mooie, frisse, energiezuinige school voor een standaard scholenbouwbudget. Passief Bouwen en de BaOpt ventilatiesoftware vragen bij de gebouwschil ook om het omgekeerde: maximaal segregeren. Als bij een thermosfles moet de klimaatscheiding naadloos en luchtdicht zijn, met een minimum aan ‘actoren’, liefst homogeen.

Dit betoogt onze auteur Erik Stekelenburg in de rubriek techniek van het decembernummer van de Architect. Hij bespreekt de brede school in Jirnsum: een passiefgebouw dat als geslaagd voorbeeld werd opgenomen in het programma van de Dutch Green Building Week. De schoolbesturen kregen het PassiefBouwenKeur ontwerp- en uitvoeringscertificaat.

Naast de grondbuis baart in technisch opzicht vooral de combinatie met de nieuwe BaOpt-klimaatsoftware2 opzien. De meanderende dakrand van staal, beton en metselwerk onder diverse hoeken vormde eveneens een uitdaging. En ook geen dagelijkse kost: Gerton Starink van Nieman gaf een workshop over luchtdicht bouwen aan de betrokkenen bij de bouw.

 

Reageer op dit artikel