nieuws

Rotterdam Architectuur Prijs voor Onderwijscentrum Erasmus MC

Architectuur

Het Onderwijscentrum Erasmus MC door Claus & Kaan Architecten is bekroond met de Rotterdam Architectuur Prijs 2013. De Publieksprijs ging naar het Schieblock.

Rotterdam Architectuur Prijs voor Onderwijscentrum Erasmus MC

De vakjury onder leiding van Tracy Metz koos als winnaar het Onderwijscentrum Erasmus MC. Het juryoordeel luidde: ‘Het samenspel van het programma en de hoogwaardige architectonische kwaliteit zet Rotterdam op de kaart als thuisbasis van een medische onderwijsinstelling met internationale aantrekkingskracht op talent.’

Luchtfoto Erasmus MC. Het Onderwijscentrum is het lage volume rechtsonder in de foto.

Het publiek koos voor het Schieblock als een ‘geweldig stedelijk project met Berlijnse allure’ en ‘omdat in deze tijden slopen lang niet altijd de oplossing is.’ Het Schiekadeblock ligt vlakbij het Centraal Station.

Op particulier initiatief en met steun van eigenaar LSI en de gemeente maakten Codum en ZUS een vijfjarenplan voor de tijdelijke transformatie van een voormalige kantoor in dit blok, waar het zogenoemde Rotterdam Central District zou moeten verrijzen. Hier is inmiddels een levendig stadslaboratorium ontstaan waar creatieven van uiteenlopende disciplines werken en samenwerken. Ook konden hier verschillende initiatieven tot bloei komen waaronder Groos (winkel voor Rotterdamse producten), BAR, de Dakakker, Fabrique Urbaine (Werkplaats voor Stadsinrichting) en de Biergarten. ZUS realiseerde de Luchtsingel, een tijdelijke houten brug dwars door het Schieblock, die het Central District verbindt met de Hofbogen.

Bron: Cobouw.nl

Reageer op dit artikel