nieuws

Privatisering van het Bouwtoezicht vanaf 2014

Architectuur

De markt mag zelf de bouwplannen gaan toetsen aan de bouwtechnische voorschriften van het Bouwbesluit en het toezicht op de uitvoering. Welke kansen dit de markt biedt wordt duidelijk tijdens het congres Bouwbesluit dat aanstaande woensdag in Spant in Bussum wordt gehouden. Speciaal hiervoor vroeg de organisatie aan Fred Schoorl, directeur van de BNA, of de sector en met name architecten goed zijn voorbereid op de Privatisering van het Bouwtoezicht.

Privatisering van het Bouwtoezicht vanaf 2014

Welke voordelen biedt private kwaliteitsborging voor de architect?
Private kwaliteitsborging kan architecten helpen een andere, specifieke bijdrage te geven op het gebied waar ze goed in zijn: kwaliteit bieden en een goed proces realiseren voor een opdrachtgever. De architect is al steeds vaker degene die, door rekening te houden met belangen en wensen, helpt meer waarde te geven aan het ontwerp.

Is uw sector goed voorbereid op private kwaliteitsborging? Waar blijkt dit uit?
Volgens adviesbureau Brink Groep is de BNA een van de eerste branches die structureel bekijkt hoe het beste op de komende stelselwijziging in te springen. De architectensector ontwikkelt een erkenningsregeling voor architecten, waarmee ze kunnen aantonen aan zowel overheid, opdrachtgevers en overige bouwpartners dat zij inhoudelijk en organisatorisch in staat zijn de kwaliteit van vele soorten gebouwen te borgen. BNA-architecten zijn hoog opgeleide bouwprofessionals, die zijn gebonden aan integriteitsregels en bovendien goed verzekerd zijn met een beroepsaansprakelijksheidsverzekering, de minimale basis voor elke private kwaliteitsborging.

Worden ontwerpers in Nederland beter van private kwaliteitsborging?
Private kwaliteitsborging zal bijdragen aan een verdere professionalisering van de branches. Er is sprake van een win-win situatie, als dankzij de professionalisering ook de maatschappelijke rol van de architect wordt versterkt en hij dus goed kan inspelen op de belangen van bewoners en gebruikers van gebouwen.

Congres Bouwbesluit, De Privatisering van het Bouwtoezicht

Wil je meer weten over private kwaliteitsborging en welke consequenties de invoering heeft voor de architect? Kom dan op woensdag 11 december naar het congres Bouwbesluit in Spant!, Bussum.

Speciaal voor architecten en ontwerpers is er een mooi aanbod. Je betaalt voor jouw deelname € 250,- en je collega schuift gratis aan!

Ga naar de site en meld jullie aan.

 

Reageer op dit artikel