nieuws

Centraal Museum koopt verloren gewaande Rietveldstoel

Architectuur

Het Centraal Museum kocht onlangs op een veiling van Sotheby’s in New York een unieke verloren gewaande stoel van Gerrit Rietveld. Het gaat om een prototype van de zogeheten lage stoel die Rietveld omstreeks 1950 ontwierp. Alleen de ontwerptekeningen van de stoel, in het Rietveld Archief in het Centraal Museum Utrecht en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, waren bekend.

Centraal Museum koopt verloren gewaande Rietveldstoel

 

Dit prototype van de Deense stoel is enig in zijn soort en vormt een essentiële schakel in het ontwerpproces van Rietvelds Deense stoel. Met dit ontwerp probeerde Rietveld niet alleen een nieuwe werkwijze uit (het toepassen van gebogen houten delen), maar experimenteerde hij ook met prefab stalen profielen en verwerkte zo de invloed van de LCW chair (Lounge Chair Wood) uit 1945 van de Amerikaanse topdesigners Charles en Ray Eames die hij alert en als een van de eersten in Nederland opmerkte en als belangrijk herkende. Vanwege de presentatie van de Deense stoel op een tentoonstelling in 1952 in Denemarken wordt deze stoel van Rietveld sindsdien wel de Deense stoel genoemd.

Behalve de twee verschillend uitgevoerde modellen van de Deense stoel bezit het Centraal Museum ook schetsen en tekeningen van dit model en historische foto’s van gerealiseerde modellen. Zowel deze meubels als documentatie maken deel uit van de grootste verzamelingen van Rietvelds kunst en archief die samen met het beheer van het Rietveld Schröderhuis, tot de belangrijkste speerpunten van het Centraal Museum Utrecht behoren.

De verloren gewaande stoel is afkomstig uit particulier bezit van de eerste eigenaar. Hoeveel het museum voor de stoel betaald heeft, wil het niet bekendmaken.

 

 

Reageer op dit artikel