nieuws

Beste openbare ruimte van 2013

Architectuur

Het Wilhelminaplein in Leeuwarden heeft de Falco Award Beste Openbare ruimte 2013 gewonnen. Landschaps- en stedebouwkundig bureau Hosper tekende voor het ontwerp in opdracht van de gemeente Leeuwarden. Op het plein staat het Fries Museum, dat kon worden gebouwd uit de nalatenschap van architect Abe Bonnema.

Beste openbare ruimte van 2013

 

 

Bij het Wilhelminaplein is niet zozeer uitgegaan van vormgeving, maar van de gebruiker. De verhouding tussen de gevels was zoek – het plein was té groot – zodat de gebruiker zich er verloren voelde. De gemeente Leeuwarden loste dat ogenschijnlijk eenvoudig op door een nieuw woonblok voor de oude gevelwand te plaatsen. ‘Een geniale ingreep’, volgens de jury.

Het Wilhelminaplein won van de twee andere genomineerden: de Broekpolder in Vlaardingen en de Stationsomgeving Europapark in Groningen.

Reageer op dit artikel