nieuws

Agendatip: Città Ideale

Architectuur

Tot 18 januari, zal in de van Kranendonk Galerie in Den Haag het werk van Rubén Dario Kleimeer te bewonderen zijn. Kleimeer toont in zijn fotografie een interesse voor de ontwikkeling van de verstedelijking en de invloed van de ontwikkelende stad op zijn omgeving. Voor de tentoonstelling heeft hij een serie foto’s gemaakt op het eiland Chongming, gelegen in de uitmonding van de Yangtze rivier.

Agendatip: Città Ideale

Het eiland dat voorheen alleen per boot bereikbaar was is tegenwoordig met Sjanghai verbonden door verscheidene grote bruggen. Deze bruggen zijn zo gebouwd dat ze voorzien in het verwachte toekomstige verkeer afhankelijk van de toekomstige verstedelijking. De oorspronkelijke gebouwen op het eiland zijn bakstenen woningen, gebouwd door de Fransen, Engelsen en Amerikanen. Met deze bouwstijl introduceerden ze destijds nieuwe bouwtechnieken in China en creëerden ze woningen die onderdeel uitmaakten van het Chinese erfgoed. Helaas zijn deze oude bakstenen gebouwen grotendeels gesloopt om plaats te maken voor modernere gebouwen als wolkenkrabbers. Slechts enkele woningen zijn bewaard gebleven en staan nu als vreemde eend in de bijt in een gemoderniseerde omgeving.

Kleimeer is vanaf het begin aanwezig geweest bij de ontwikkeling van het eiland. Al toen de eerste infrastructurele plannen op tafel kwamen, fotografeerde hij de ontwikkelingen die zouden komen. Op het eiland heeft hij de plekken gevonden waar oud en nieuw op soms bizarre manieren bij elkaar komen.

 Città Ideale
Wanneer: Nog tot 18 januari 2014
Openingstijden: woensdag tot zaterdag 12.00-17.00
Gesloten: van 22 december 2013 tot 2 januari 2014
Waar: Van Kranendonk Galerie, Westeinde 29, 2512 GS Den Haag
Contact: vankranendonk@gmail.com

Reageer op dit artikel