nieuws

VKG prijzen 2012 uitgereikt

Architectuur

De VKG Architectuur-, Renovatie- en Publieksprijs 2012 zijn uitgereikt. Winnaars zijn respectievelijk Woonzorgcomplex en Kulturhus Kaleidoscoop in Nieuwkoop, Duurzaam wonen op maat – 6 woningen Freesialaan in Leende en Basisschool De Springplank in Leek.

VKG prijzen 2012 uitgereikt

 

 

 

De uitreiking vond dinsdag 4 december plaats tijdens de VKG Architectuurdag in de Hermitage in Amsterdam.

Woonzorgcomplex en Kulturhus Kaleidoscoop, Nieuwkoop

door LEVS architecten
in opdracht van Woningstichting Nieuwkoop / Latei Projectontwikkeling

De opdracht was woningen te maken ten behoeve van de lichte en zware zorg, aangevuld met maatschappelijke voorzieningen zoals een bibliotheek, een restaurant en een theater. Het was een flinke uitdaging om een groot gebouw goed in te passen in de omgeving van een klein dorp. LEVS architecten heeft dit gedaan door verschillende hoogtes te maken (vijf tot drie bouwlagen). De jury vindt de Kaleidoskoop door LEVS architecten een mooi compleet project. Om al deze redenen koos de jury unaniem het project Kaleidoscoop als winnaar van de VKG Architectuurprijs 2012.

Duurzaam wonen op maat – 6 woningen Freesialaan, Leende

door De Loods architecten en adviseurs
in opdracht van woCom

In opdracht van Corporatie woCom renoveerde De Loods architecten en adviseurs zes doorzonwoningen uit de jaren zeventig. De renovatie moest de woningen qua comfort en energiebesparing naar een hoger niveau brengen. Belangrijke randvoorwaarde was dat er een onderhoudsarme woning werd gerealiseerd. Om deze reden is voor kunststof kozijnen gekozen. Het geheel zorgt voor een hoogwaardige uitstraling. De renovatie kan daardoor als ‘renovatie +’ worden aangemerkt en mag zich met recht winnaar van de VKG Renovatieprijs 2012 noemen.

Basisschool De Springplank, Leek

door architektenburo KLAMER bna
in opdracht van Stichting NoorderBasis

Via de VKG website hebben tussen 1 oktober en 5 november maar liefst 848 mensen hun stem uitgebracht op hun favoriete project. Uiteindelijk trok het ontwerp van architektenburo KLAMER met 291 stemmen aan het langste eind. Het publiek viel duidelijk voor de frisse uitstraling van de basisschool. Fris witte en appeltjes groene kunststof kozijnen in combinatie met de houten gevel doen het goed. Op gepaste afstand verzamelde Toren E – De Elbe te Maassluis door Theo Verburg Architecten 214 stemmen. De Elbe is daarmee door het publiek beloond met een tweede plek. Het opvallende gebouw aan de Nieuwe Waterweg maakt speels gebruik van verschillende materialen waaronder natuursteen, leisteen en kunststof kozijnen en mag trots zijn op de runner-up positie.

Bekijk de foto’s van de feestelijke prijsuitreiking

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel