nieuws

Tussen de auto’s

Architectuur

Het Louwman Museum in Den Haag herbergt ’s werelds oudste privé-collectie automobielen, eigendom van twee generaties Louwmannen. Volgens kenners één van de mooiste collecties exclusieve auto’s ter wereld. De buitengewone verzameling is te zien in het al even uitgesproken gebouw van de Amerikaanse Michael Graves. In het interieur spelen de 230 auto’s de hoofdrol. The Great Hall, de verbinding tussen voorbouw en expositieruimte, is echter net zo bijzonder.

Het Louwman Museum bevindt zich in het groene parklandschap tussen Den Haag en Wassenaar, in de zone direct naast Paleis Huis ten Bosch. De voorzijde is vormgegeven als een U-vormig koetshuis met monumentaal voorplein, het gebouw refereert hiermee naar zijn landhuisachtige omgeving. Het landschapsontwerp van Lodewijk Baljon sluit hier op aan.
Met het gebruik van baksteen, dakvensters, schuine daken en schaal van de voorbouw zoekt Graves naar een relatie met de landschappelijke, historische context en bijbehorende Nederlandse bouwtradities. Van eigen bodem was Van den Pauwert uitvoerend architect, die het ontwerp in overeenstemming bracht met Nederlandse regelgeving, inpassing verzorgde van praktische wensen en de technische uitwerking verzorgde.

The Great Hall
In het twee lagen tellende U-vormige volume bevinden zich de entree, kantoren, auditorium en andere verhuurbare ruimtes. Het eigenlijke museum van drie verdiepingen plus ondergrondse garage bevindt zich daarachter. Het verbindende element tussen deze twee delen is The Great Hall, een kathedraalachtige ruimte over de gehele breedte van het gebouw. De schaal van de ruimte maakt indruk: deze is maar liefst negentig meter lang, ruim dubbelhoog en zo goed als leeg. De blikvanger van de hal is echter het houten tongewelf met een netkousachtige constructie. Daarbij overspannen kruisende spanten de hal onder een hoek van 45 graden. De benodigde, niet-standaard verbindingen zijn vrijwel onzichtbaar.

VKG architectuurprijs
Op 3 december 2013 is het Louwman Museum de locatie van de negende editie van de VKG Architectuurdag. Deze dag, georganiseerd door de VKG in samenwerking met de Architect, staat in het teken van ‘Innovatie MAKEN’: van visie naar concrete toepassingen. Vanuit hun eigen werkgebied delen inspirerende sprekers hun kennis en ervaringen over het concreet maken van innovaties. Aansluitend wordt de VKG Architectuurprijs 2013/2014 voor Nieuwbouw, Renovatie en de VKG Publieksprijs uitgereikt. Tot 13 november kan er nog gestemd worden op één van de vijf nominaties voor de VKG Publieksprijs. Onder de stemmers worden een dubbele overnachting in Hotel Bleecker in Bloemendaal en vier kaartjes voor het Louwman inclusief rondleiding en koffie en gebak verloot.

Reageer op dit artikel