nieuws

Strandhuisjes bij Kijkduin

Architectuur

Twee Haagse ondernemers gaan veertig strandhuisjes neerzetten op het strand bij Kijkduin. Ze zijn vanaf 2015 te huur. In totaal komen er twintig huisjes in victoriaanse stijl. De andere twintig krijgen een minder klassieke uitstraling.

Strandhuisjes bij Kijkduin

De gemeente Den Haag selecteerde twee inzending na een Europese aanbesteding om de strandhuisjes te bouwen. Het echtpaar Jeroen Struving en Patricia Heerekoop van stichting Leef met de Zee is een van de winnaars. Zij ontwierpen een strandhuisjes in een chique bouwstijl die is te vergelijken met het Scheveningse Kurhaus. Bij de aanbesteding scoorden zij het best op het gebied duurzaamheid, waarvoor wordt samengewerkt met de  TU Delft en op het gebied van ruimtelijke kwaliteit. Helaas is er nog geen beeld van het ontwerp. Het echtpaar wil dit (nog) niet vrijgeven omdat het huisje nog meedoet in de race bij andere badplaatsen.

Strandtenthouder en ondernemer John Roos in tegenstelling tot de andere winnaars moderne strandhuisjes plaatsen. Volgens hem “worden het luxe huisjes voor het hele gezin en CO2-neutraal. Er komen bijvoorbeeld zonnecollectoren op het dak”.

Roos en Struving waren de eersten die de gemeente benaderden met hun ideeën over strandhuisjes. Wethouder Boudewijn Revis wees erop dat Den Haag als grootste badplaats van Nederland met de strandhuisjes nog aantrekkelijker wordt voor toeristen. Scheveningen en Kijkduin trekken samen jaarlijks 19 à 20 miljoen badgasten. Kijkduin alleen is goed voor 4 miljoen bezoekers, waarmee de badplaats zich kan meten met de Nederlandse topattractie de Efteling. 

Reageer op dit artikel