nieuws

Stadsmakelaar voor Utrecht

Architectuur

Om initiatieven voor tijdelijke gebiedsontwikkeling te begeleiden, wil Groen Links Utrecht een stadsmakelaar aanstellen. “Organische gebiedsontwikkeling wordt inmiddels breed omarmd door Utrecht. Maar we horen nog te vaak dat mensen met goede ideeën voor een tijdelijke invulling van en terrein van het kastje naar de muur worden gestuurd. De stadsmakelaar kan als intermediair fungeren”, stelt raadslid Pepijn Zwanenberg voor.

Stadsmakelaar voor Utrecht

GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg zei tijdens de commissievergadering over de begroting 2014 dat het faciliteren, aanjagen en stimuleren van organische gebiedsontwikkeling een positieve omslag in de stedelijke ontwikkeling is. Hij refereert aan Utrechtse bottom up-initiatieven als WildWestPlein, Vriendinnen van Cartesius, Meer Merwede en Vechtclub XL die volgens hem bijdragen aan een kleurrijke stad en “op een positieve manier voor rumoer zorgen”.

Ondanks de open, meer participatieve houding van de gemeente, hoort GroenLinks Utrecht nog te vaak dat initiatieven zoals stadslandbouw, een pop-up kunstwerk of mobiele koffiebar verzanden in regelgeving.
Bovendien zien zij tijdelijke initiatieven nu per wijk of dienst binnenkomen. Het benutten van de kansen voor de tijdelijke invulling van een locatie vraagt om een andere strategie, zegt Zwanenberg. Een stadsmakelaar biedt volgens hem stedelijke ondersteuning en kan optreden als intermediair tussen eigenaren, instanties, bedrijven en de verschillende diensten van de gemeente.

Overheidsparticipatie

“Naast bewonersparticipatie krijg je dan actieve overheidsparticipatie, waardoor pionieren een grotere slagingskans heeft. En dat draagt bij aan een levendige, diverse en spannende stad,” aldus Zwanenberg.

Bron: Utrecht dichtbij.nl

Reageer op dit artikel