nieuws

Stadslandschappen op IABR 2014

Architectuur

“Wie onze wereldwijde milieuproblemen wil oplossen, moet beginnen in de stad”. Deze stelling van de landschapsarchitect Dirk Sijmons is het uitgangspunt van de 6e editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam: IABR – 2014 – Urban by Nature. Als curator wil Sijmons de bezoeker meenemen door het hedendaagse stadslandschap en hem de stofwisseling van de stad laten ervaren. De IABR is vanaf 28 mei volgend jaar te zien in de vernieuwde en verduurzaamde Kunsthal, die voor het eerst in haar bestaan wordt ingezet voor één tentoonstelling

Stadslandschappen op IABR 2014

In de 6e editie van de IABR betoogt Dirk Sijmons dat “we de stad moeten leren zien als onze natuurlijke omgeving. We moeten het idee dat er een tegenstelling is tussen stad en natuur loslaten. Alleen we natuur en stad in samenhang zien, kunnen we onze leefomgevingen werkelijk duurzamer en weerbaarder maken”, stelt hij in het persbericht. 

Met resultaten van het eigen onderzoek in de IABR-Projectateliers op Texel, Rotterdam en ‘Brabantstad’ en met voorbeeldprojecten uit de hele wereld wil Sijmons deze stelling onderbouwen in een tentoonstelling in de Kunsthal te Rotterdam. In de Nederlandse Projectateliers, opgezet in opdracht van het Rijk, werkten internationale ontwerpteams samen met lokale betrokkenen aan concrete en actuele opgaven. 

Doel van het IABR is ons te laten zien hoe we in steeds grotere ‘stadslandschappen’ leven. Deze hebben een eigen, natuurlijke stofwisseling. De stad wordt in de Biënnale opgevat als “een organisme waar water, voedsel, afval, energie, data, cargo, flora en fauna en mensen doorheen stromen”. Analyse van deze stromen helpt om de stofwisseling ‘gezonder’ te maken en draagt zo bij aan een beter ontwerp en planning van onze steden.  

De IABR-2014-Urban by Nature is van 29 mei tot en met 24 augustus 2014 te zien in de Kunsthal. 

Reageer op dit artikel