nieuws

ROC ID College in historisch centrum Leiden

Architectuur

Het ROC ID College heeft Mecanoo Architecten en GiesbersGroep geselecteerd voor het ontwerp van een nieuwe school in het historisch centrum van Leiden. Het gebouw gaat in 2017 open aan de Breestraat en zal de huidige drie vestigingen van ROC ID College in Leiden huisvesten. Naar verwachting is het definitieve ontwerp medio 2014 klaar.

ROC ID College in historisch centrum Leiden

 

 

 

Het voorgestelde ontwerp van Giesbers en Mecanoo voor de nieuwe huisvesting van ROC ID College kenmerkt zich door kleinschaligheid. Achter bakstenen gevels gaan meerdere bouwdelen schuil die samen een beschutte eenheid vormen. Hiermee blijft de bijzondere uitstraling van de Breestraat, de Boommarkt en de Apothekersdijk behouden, wat voor ROC ID College een belangrijk criterium was bij de keuze voor een ontwerp.

Breestraat Leiden ROC ID College Mecanoo

Het voormalige postkantoor wordt in de nieuwbouw ingepast. Het blijft als zelfstandig pand herkenbaar en wordt met de overige bebouwing verbonden door stegen en hoven. De voorzieningen zijn toegesneden op de laatste ontwikkelingen binnen het onderwijs.

Dwars door het complex loopt een centrale, semiopenbare steeg van de Breestraat naar de Boommarkt waardoor het publiek tijdens schooluren toegang heeft tot het centraal gelegen atrium. Praktijklokalen en publieke functies zijn verbonden met de omgeving doordat ze in etalages aan de straat of aan het atrium zijn geplaatst. De nieuwbouw gaat onder meer onderdak bieden aan de opleidingen Dienstverlening, Welzijn, Zorg, Economie en de Entreeopleidingen van ROC ID College.

 Atrium

In de komende periode zullen Giesbers, Mecanoo met ROC ID College het plan verder uitwerken met als doel om in januari 2014 tot contractvorming te komen over de verdere ontwikkeling en realisatie van het bouwplan. In de aansluitende periode tot de zomervakantie van 2014 zal het bouwplan verder worden gedetailleerd en zullen vergunningen worden aangevraagd. In het derde kwartaal van 2014 start vervolgens de sloop van het bestaande pand waarna begonnen wordt met de realisatie van de nieuwbouw. De oplevering is gepland voor medio 2017.

Reageer op dit artikel