nieuws

Rijtjeswoning met 360 graden uitzicht

Architectuur

Wie wil het niet, een woning met prachtig uitzicht op de omgeving en de hele dag zon in huis? Architect Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture in Amsterdam, komt met een revolutionaire oplossing die rijtjeswoningen losbreekt van de standaard ‘doorzonwoningen’ en een uitzicht van 360 graden mogelijk maakt.

Rijtjeswoning met 360 graden uitzicht

Ruijssenaars is al wereldwijd bekend wegens zijn vernieuwende ontwerpen van een zwevend bed en een 3D-geprint huis. Nu presenteert hij een plan om het alom bekende ‘doorzonwonen’ te doorbreken.Het ontwerp van Ruijssenaars is gebaseerd op een ontwerp dat hij in 2009 maakte voor een prijsvraag in Peru. De opdrachtgever daar vroeg om een ontwerp van minder woningen dan de kavel toeliet. Om de dichtheid te verhogen maar toch de kwaliteit van de ruimte te waarborgen ontwierp Ruijssenaars woningen die volgens een tetrisprincipe in elkaar zouden passen.

Haaks op elkaar

Het ontwerp bestaat uit blokken van 15 bij 15 meter waarin drie woningen gesitueerd worden. Elke woning, 120 vierkante meter in oppervlakte, is voorzien van een daktuin die 50 vierkante meter bedraagt. Door de eerste verdieping en begane grond haaks op elkaar te plaatsen ontstaat er de mogelijkheid om 360 graden uit te kijken over de omgeving van de woning. De derde verdieping staat als ‘los blokje’ aan de daktuin. Hoewel het ontwerp oorspronkelijk bedoeld was voor een stedelijke of meer landschappelijke omgeving, zou de woning met 360 graden zicht ook prima werken op het water.

 
Door de blokken naast elkaar te situeren ontstaat er rijtjeswoningen met een ‘maximale kwaliteit bij maximale dichtheid’. Beeld: Universal Architecture

Reageer op dit artikel