nieuws

Ondergrondse woning

Architectuur

Ondergronds wonen kan een oplossing zijn voor onze steeds dichtbevolktere steden, denkt de Franse architect Paul Coudamy. Hij lanceerde onlangs zijn ontwerp voor een ondergrondse woning, UNDERhouse. Er is maar een klein stukje land voor nodig.

Ondergrondse woning

Met UNDERhouse speelt Paul Coudamy in op de wens bebouwing te realiseren die geen beroep doet op de toch al dichtbevolkte ruimte. Zijn woning ‘ontvlucht de omgeving, wordt onzichtbaar in de stad en begraaft de woonruimte in de grond’. Door metalen cilinders te maken wil hij een relatie realiseren tussen het interieur en het exterieur en de bewoners een onbeperkte blik bieden op de lucht boven hen, in plaats van uit te kijken op een zee van gebouwen. Ook vermijdt deze extreme oplossing contact met de buren en levert het een grotere buitenruimte op, een tuin met metalen cilinders die aan minimalistische Amerikaanse beeldhouwwerken doet denken.

Daglicht naar beneden

De ondergrondse woning creeërt een intieme, verborgen ruimte waarin de bewoners hun ritme aan kunnen passen op dat van de lucht, wolken en sterren. De grond is als het ware doorboord met cilindervormige volumes die natuurlijk licht laten doordringen van buiten naar de slaapkamers, woonkamer en badkamer.

De lichtkokers, bedekt met een glazen lens, zijn voorzien van reflectiesystemen zodat het maximale uit het binnenvallende daglicht kan worden gehaald. De grootste cilinder is de entree naar de woning, terwijl anderen zorgen voor licht, ventilatie of rookafvoer. Het huis heeft een aangeplant dak dat voor optimale isolatie zorgt.

Reageer op dit artikel