nieuws

Museum wordt markthal

Architectuur

Het voormalige gebouw van het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch (sm’s) in het Bossche Paleiskwartier krijgt een nieuwe bestemming: een versmarkt met streekproducten, in combinatie met horecagelegenheid, een kennis- en innovatiecentrum rond het thema voeding. Verbouw en renovatie van het fabriekscomplex is in handen van hparchitecten.

Museum wordt markthal

Het project heeft als werknaam EETNL en wordt uitgevoerd door een consortium van marktpartijen, waaronder de ZLTO en de HAS Hogeschool in Den Bosch. De partijen investeren samen zo’n zes miljoen euro in het project. Het Rotterdamse bureau huijbregts poiesz architecten maakt het ontwerp.

Het pand is in 1950 gebouwd als chemisch-pharmaceutische fabriek in opdracht van de firma Lamers & Indemans en is ontworpen door van Brinkman & van den Broek & Bakema. Een aantal sheds is inmiddels verwijderd en het huidige pand telt nog twaalf sheds, goed voor een afmeting van 20 meter breed en 105 meter lang. Het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch nam in 2005 zijn intrek in deze oude grondstoffenloods en verliet het pand in 2012. In 2014 moet de versmarkt voor streekproducten met horeca klaar zijn. 

Uitzicht over markthal

Het voorlopig ontwerp verdeelt de enorme hal van twaalf sheds en 2000 m2 in drie grote stukken. In het acht sheds tellende middendeel bevindt zich het belangrijkste programmaonderdeel: de versmarkt. Hier zijn de hoge sheds met licht van boven goed voelbaar en kun je dwalen tussen de kramen met streekproducten. In de drie sheds aan de zuidzijde, tegen de in aanbouw zijnde Paleisbrug, komt horeca met een terras op de middagzon. Dit deel maakt gebruik van de hoogte van de hal door twee extra verdiepingsvloeren in de hal aan te brengen. Vanaf deze verdieping heb je prachtig uitzicht over de markthal.

Bronnen: Brabants Dagblad, hparchitecten

Reageer op dit artikel