nieuws

Museum Kranenborgh opent haar deuren

Architectuur

Morgen opent Museum Kranenburgh in Bergen officieel haar deuren voor publiek. Het nieuwe museum is een uitbreiding van de gelijknamige villa en toont zich als een reeks vrije wanden in het landschap.

Museum Kranenborgh opent haar deuren

 

 

 

Het ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau kraaijvanger bestaat uit één bouwlaag, met een ondergronds gedeelte met een naar achteren uitdijend labyrint dat meer prijsgeeft naarmate je dieper doordringt.

Het concept bestaat uit parallelle wanden met een afstand van bijna acht meter: geschikt voor twee ruggelingse toeschouwers, voor sculpturen en voor een flexibele indeling. Aan de uiteinden is steeds contact met het landschap. Aan één zijde noorderlicht, aan de andere kant een blik op de zonnige tuin.

 

De entree ligt tussen de villa en de uitbreiding als verbinding tussen oud en nieuw. De multifunctionele zaal wordt veel voor muziek en bijeenkomsten gebruikt, en ligt met de horeca aan de beeldentuin op het zuiden. De zaal voor tijdelijke exposities bevindt zich ondergronds, maar krijgt daglicht via een vide.

 

 

In het ontwerp is gestreefd naar een eenvoud en eenheid van materiaal. Installaties zijn uit het zicht. Wanden en plafonds zijn wit, de vloer is een grijze gietvloer. De buitenwanden zijn gevarieerd zandkleurig, als de duinen, in Travertin.

 

 

Reageer op dit artikel