nieuws

Keramiek Museum en Mozaïek Park opgeleverd in Jinzhou

Architectuur

In het Chinese Jinzhou zijn ter gelegenheid van de World Landscape Art Exposition het Keramiek Museum en het Mozaïk Park opgeleverd. Het museum en het park, ontworpen door Casanova +Hernandez architecten, zullen na afloop van de expositie deel uitmaken van een stedelijk park ter grootte van 176 hectare.

Keramiek Museum en Mozaïek Park opgeleverd in Jinzhou

 

 

Het concept van Casanova+Hernandez Architecten, dat ten grondslag ligt aan het ontwerp baseert zich op een cultureel hybride karakter, ontstaan door de culturele en commerciële uitwisseling tussen oosterse en westerse tradities. Enerzijds komt het gebruik van gebroken keramiek als bestrating en gevelbekleding voort uit de mozaïektraditie die zich in de Romeinse tijd door Europa verspreidde. Anderzijds is de geometrie van het park gebaseerd op het craquelé-glazuur van het Chinese Ru Ware porselein, wat ontwikkeld is tijdens de Song Dynastie in de tiende eeuw.

Hybride karakter
Naast de oosterse en westerse tradities, worden ook architectuur en landschap, natuur en cultuur met elkaar verbonden. In een driedimensionale topografie worden architectuur en landschap gecombineerd tot een geheel dat gevormd wordt door 884 onregelmatige vlakken.

De gevel van het museum bouwt voort op de geometrie en de materialisatie van de bestrating in het park. Dezelfde onregelmatige patronen worden aangehouden, afgewisseld met glazen openingen die dit onregelmatige patroon van vlakken ook volgen.

Sociaal platform
Beide op hun eigen manier werken het park en het museum als stimulans voor de samenleving. Het park, met zijn iconische uitstraling, trekt bezoekers aan en biedt ze een plek waar spontane ontmoetingen worden gestimuleerd. Daarnaast bevordert het museum juist het culturele leven van de stad door zijn open structuur. Het programma van het museum blijft zich ontwikkelen en biedt de mogelijkheid om lokale kunst en tradities tentoon te stellen, te verspreiden en  te verkopen. Hierdoor wordt niet alleen het culturele leven van de stad bevordert maar ook de lokale economie.

Reageer op dit artikel