nieuws

Drie winnaars prijsvraag ‘bouwen op elkaar’

Architectuur

Niet één, maar drie teams koos de jury uit als winnaars van de Open Oproep: Bouwen op Elkaar. De prijsvraag die de gemeente Den Haag, begin dit jaar uitschreef, inspireerde ruim 125 teams om een visie in te dienen voor een innovatief, creatief en uitvoerbaar concept te ontwikkelen voor hoogbouw van tenminste 30 meter. 15 hiervan mochten hun visie nader uitwerken. Uiteindelijk koos de jury drie winnaars.

Drie winnaars prijsvraag ‘bouwen op elkaar’

 

Dit zijn: Licht-Lucht-Ruimte-Vrijheid van Studiohecht samen met ABT uit Den Haag, HOGE Vrijheid van Martijn van der Hijden architecten, Rick Bruggink, IAA Architecten uit Amsterdam en Tree of life, van E.A. Paymans, SYNarchi uit Roosendaal ontvingen het prijzengeld.

Studio Hecht Bouwen op Elkaar
Licht-Lucht-Ruimte-Vrijheid van Studio Hecht

Licht-Lucht-Ruimte-Vrijheid

Volgens de jury een zeer expressief plan met een uitgesproken eigen identiteit. Het plan van Studiohecht en ABT presenteert zes kaveltorens gekoppeld aan een collectieve kern en biedt veel vrijheid voor de eigen invulling van de verticale kavels. De woonheden worden op maaiveld geproduceerd en vervolgens in de verticale kavels gehesen. Het voorziet in een parkeergarage en voorzieningen. De collectieve kern is eigendom van een ontwikkelaar of coöperatie van kaveleigenaren. De verticale kavels corresponderen met appartementsrechten. De gemeente stelt in overleg met de ontwerper van de toren kavelpaspoorten op.

Hoge Vrijheid
HOGE Vrijheid van Martijn van der Hijden architecten

HOGE Vrijheid

De heldere eenvoud is de kracht van deze inzending zegt de jury. Het plan van Martijn van der Hijden gaat uit van gestapelde tafels, waarbij ieder tafelblad ontwikkeld wordt als CPO. Het plan presenteert feitelijk gestapeld collectief kleinschalig opdrachtgeverschap. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de flexibiliteit en veelzijdigheid die de galerijen bieden (als buitenruimte, ontsluiting, ruimte voor bouw en onderhoud, verbindend architectonisch element). De financiële onderbouwing heeft meer ‘body’ dan de meeste inzendingen. Het veronderstelt een ‘stimulerende’ grondprijs vanuit de gemeente. Het plan onderscheidt zich in positieve zin in de mate van uitwerking.

 Tree of Life
Tree of Life van E.A. Paymans, SYNarchi

Tree of life

Volgens de jury heeft dit basisplan van E.A. Paymans, SYNarchi uit Roosendaal een goede potentie wat betreft realiseerbaarheid. Het presenteert een collectieve casco als een soort boomstructuur, waarin individuele PO compartimenten gehangen worden. De architectuur is eenvoudig, maar sterk. De drager geeft structuur aan het ontwerp en treedt naar voren, maar geeft wel voldoende ruimte aan individuele expressie. Er worden bijzondere constructieve vondsten gepresenteerd. Het casco kan gefaseerd gebouwd worden per bouwlaag. Gefaseerde bouw drukt de voorfinanciering, maar leidt wel tot hogere bouwkosten. De parkeervoorziening wordt vanaf het maaiveld ontsloten (autolift te duur). Het plan veronderstelt voorfinanciering voor fundering, casco en nutsvoorzieningen.

Reageer op dit artikel