nieuws

De Rotterdam opgeleverd

Architectuur

Vier jaar na de start van de bouw is De Rotterdam, het grootste gebouw van Europa, opgeleverd. Het ontwerp van OMA/Rem Koolhaas is genoemd naar een van de schepen van de Holland Amerika Lijn die van 1873 tot aan 1970 duizenden emigranten vervoerde vanaf de Wilhelminapier in Rotterdam naar New York.

De Rotterdam opgeleverd

 

De drie gestapelde en onderling verbonden torens van De Rotterdam zijn 150 meter hoog en tellen 44 verdiepingen. Ze overspannen een breedte van meer dan 100 meter. Het compacte gebouw van 160.000 vierkante meter bevat 60.000 m2 kantoorruimte, 1.500 m2 horeca, een viersterren lifestyle-hotel van NH Hoteles met 2.000 m2 congres- en eventruimten en 280 kamers, leisure voorzieningen, een parkeergarage met plaats voor zo’n 670 auto’s en 240 woningen. Samen vormen zijn een verticale stad aan de Wilhelminapier in Rotterdam.

 

De hand van OMA/Rem Koolhaas is tot in de details zichtbaar. Bijvoorbeeld in de 8,5 meter hoge, lichte centrale hal over de hele breedte van het gebouw, een imposant atrium, messing wandbekleding in de lifthallen en de receptiebalie. De Rotterdam bestaat uit een voetstuk van zes verdiepingen tot zo’n 30 meter hoogte. Daar bovenop 3 transparante torens die op zo’n 7 meter afstand van elkaar staan. De glazen gevel van het gebouw zorgt voor ramen van vloer tot plafond op alle verdiepingen waardoor het gebouw  zich opent naar haar omgeving. 

Wanneer naar verwachting in het najaar van 2014, het volledige gebouw is bewoond, inmiddels is zo’n 85% verhuurd of verkocht, betekent dit een verdubbeling van het totaal aantal mensen op de Wilhelminapier. Gemiddeld zullen er dagelijks zo’n 5.000 mensen in het gebouw verblijven. Daarmee wordt het, naast het dichtst bebouwde stuk grond ook het dichtst bevolkte stukje Nederland. 

De Rotterdam is een ontwikkeling van De Rotterdam C.V., een joint venture van MAB Development uit Den Haag en OVG Projectontwikkeling uit Rotterdam. FGH Bank is financier van het project en in totaal zijn er zeven verschillende aannemers betrokken geweest bij de realisatie van De Rotterdam: Züblin Nederland (bouwkundig), Roodenburgh Installatie Bedrijf (installaties), TGM en Scheldebouw (gevel), Kone (liften), Eneco (warmte/koude installatie) en SBB (afbouw hotel). 

Reageer op dit artikel