nieuws

CNC gefreesde noodwoningen in vijf uur

Architectuur

Met de freesmachine in de koffer naar rampgebieden. Pieter Stoutjesdijk studeerde dit jaar af aan de TU Delft met een noodwoning die door een CNC machine in vijf uur gezaagd kan worden. Van kolommen tot deurkrukken worden alle onderdelen voor het ééngezinshuisje door de computergestuurde machine uit plaatmateriaal gefreesd. Aan de bouw komt vervolgens geen schroef of cement te pas: alle 2484 elementen kunnen door speciale inkepingen zo in elkaar worden geschoven.

CNC gefreesde noodwoningen in vijf uur

De woning is speciaal ontworpen voor het in 2010 door aardbevingen getroffen Haïti. Met grote overstekken voor schaduw, hoge plafonds voor ventilatie, veranda en een dubbel parabolisch dak dat regenwater opvangt, is er rekening gehouden met het heersende tropische klimaat op het eiland. Daarnaast zou met behulp van spiegels water op het dak door de zon opgewarmd kunnen worden. Met dit systeem kan er zowel stoom voor elektriciteitsopwekking als schoon drinkwater gerealiseerd worden.

Pieter Stoutjesdijk - Beeld Tomas van Dijk

Foto: Tomas van Dijk

In feite is voor de woning niet meer nodig dan een digitaal bestandje, plaatmateriaal en een freesmachine. Dat betekent dat de woningen in Nederland voorbereid kunnen worden en vervolgens overal ter wereld kan worden uitgezaagd. “Je hoeft ter plaatste alleen maar een mannetje te hebben die op de startknop van de machine drukt”, aldus Stoutjesdijk. Een goedkope, vlugge en simpel te bouwen optie voor noodwoningen dus waar al veel interesse voor is getoond.

De technologie zal dan ook al snel in de praktijk worden toegepast. In Rwanda zullen vijfentwintigduizend gezinswoningen verrijzen en in Huis ter Heide bouwt Stoutjesdijk binnenkort een muziekpaviljoen. Niet met MDF zoals in het  1:10 model van de Haïtiaanse woning, maar met een innovatieve plaat uit plantaardig afval van het Delftse bedrijf Ecoboards. Dankzij een nanocoating moeten deze minstens vijftien jaar meegaan. Het plaatmateriaal is in principe over ter wereld uit landbouwafval te produceren.

Beeld: Pieter Stoutjesdijk

Met zijn 3D-gefreesde woning is Pieter Stoutjesdijk al benoemd tot ‘beste afstudeerder van Bouwkunde’ en op 14 november maakt hij kans om deze titel van de gehele TU Delft te bemachtigen.

Bron: TU Delft

Reageer op dit artikel