nieuws

Bouroullec kroonluchter Versailles

Architectuur

Het Franse Château de Versailles mag dan al indrukwekkend genoeg zijn, sinds kort is de entree van het museum voorzien van een kunstwerk door de ontwerpers Ronan en Erwan Bouroullec. In de entree van het museum, dat in 1624 als jachtslot voor koning Lodewijk XIII is gebouwd, is een imposante kroonluchter te zien die bestaat uit ruim achthonderd Swarovski-kristallen.

Bouroullec kroonluchter Versailles

De kroonluchter ‘Lustre Gabriel’ is een ontwerp van de Franse broers Ronan en Erwan Bouroullec en is het eerste hedendaagse kunstwerk dat permanent in de collectie van het museum is opgenomen. De kroonluchter bestaat uit achthonderd Swarovski kristallen die aan een roestvast stalen ketting met ledverlichting zijn geregen. Vervolgens is het geheel vormgegeven als een spel tussen lengte, gewicht en de natuurlijke zwaartekracht van het geheel. Niet alleen voor het gewicht van de kroonluchter zijn kristallen gebruikt, maar ook als verbinding tussen het heden en verleden. Uit de geschiedenis blijkt namelijk dat alle kroonluchters in Versailles oorspronkelijk van kristal werden gemaakt.

De gebroeders Bouroullec zijn niet de eerste ontwerpers die zich hebben laten inspireren door het natuurlijke wiskundige verschijnsel van de kettinglijn. Ook Antoni Gaudí gebruikte het als basis voor zijn ontwerp van de Sagrada Familia in Barcelona. 

Lustre Gabriel - Château de VersaillesDeze video is gemaakt door Juriaan Booij

Reageer op dit artikel