nieuws

Amstelveense Architectuurprijs voor kantoorgebouw Bella Donna

Architectuur

De gemeente Amstelveen heeft dit jaar voor het eerst een architectuurprijs uitgegeven. Uit de inzendingen werd, in de categorie Overige gebouwen, kantoorgebouw Bella Donna van Benthem Crouwel Architekten zowel door de vakjury als door het publiek verkozen tot winnaar. In de categorie Woongebouw ging de prijs naar het woningbouwcomplex aan de Laan van Kronenburg van studioninedots en de publieksprijs naar het woonhuis aan de Vierlingsbeeklaan van Area architecten en Rob Korver.

Amstelveense Architectuurprijs voor kantoorgebouw Bella Donna

Bella Donna
Het kantoorgebouw Bella Donna bestaat uit twee gebouwen en is te vinden in het karakteristieke jaren ‘30 deel van Amstelveen. Het oorspronkelijke gebouw, in de jaren ’60 ontworpen door architect Webber, was een sprekend voorbeeld voor de architectuur van zijn tijd: helder, modernistisch en vooruitstrevend in materiaal en techniek. Helaas bleek het gebouw niet meer te voldoen aan de huidige eisen voor duurzaamheid en comfort.

Renovatie
Architectenbureau Benthem Crouwel Architekten ging deze uitdaging aan het maakte een ontwerp voor de renovatie van het kantoorgebouw en tevens voor de bouw van een nieuwe tuinhuis. In het najaar van 2012 werd het vernieuwde complex opgeleverd. Het kantoorgebouw telt drie bouwlagen en bestaat uit drie vleugels. De onderste bouwlaag beslaat een ondergrondse parkeergarage en op de bovenste verdieping is een alzijdig georienteerd penhouse gesitueerd. De drie kantoorvleugels zijn te bereiken vanuit de centrale entree en hebben een vrije indeling.Het voormalige bijgebouw is volledig gesloopt en vervangen door een nieuw tuinhuis met volledig glazen gevel.


Beeld: Jannes Linders

Duurzaamheid
Duurzaamheid is geheel geintegreerd in de herontwikkeling. Niet alleen de gevel met zonwerend glas voldoet aan de huidige energie-eisen, maar ook een energiedak en zonnecellen dragen bij aan een hoger rendement. Uitgangspunt bij de renovatie was het creëren van een hoogwaardige kantoorruimte. Met het hoge rendement en exclusieve uitstraling van het complex wordt hier volledig aan voldaan.

Reageer op dit artikel