nieuws

Zorgboerderij De Hulst in Oterleek

Architectuur

Aan de rand van de Schermer nabij Oterleek is op het erf van de voormalige stolpboerderij ‘De Hulst’ een intieme woonlocatie gecreëerd voor dementerenden. Aan de beeldbepalende historische stolpboerderij met twee bestaande schuren zijn drie nieuwe schuren met een woonbestemming toegevoegd. In het oktobernummer van de Architect beschrijft Marlies Buurman de aanpak van FARO Architecten.

Zorgboerderij De Hulst in Oterleek

De oude vervallen stolp is opnieuw opgebouwd en door Sander Douma getransformeerd tot groepsgebouw en logeerhuis voor mensen met dementie. FARO Architecten was verantwoordelijk voor het totaalconcept en de uitbreiding op het erf en ging daarbij uit van een herinterpretatie van het boerenschuurtype.

De opgave bij de Hulst bestond uit het toevoegen van drie gebouwen voor woongroepen van ieder zes mensen. Ook in de stolp is in de onderste laag een groep ondergebracht zodat er in totaal 24 mensen gehuisvest kunnen worden. Twee bestaande schuren zijn behouden en hebben een nieuwe functie gekregen.

Zorgboederij Oterleek 

Duurzaamheid

Op alle vlakken is geprobeerd de zorgwoningen zo energiezuinig mogeljik te maken. Om het energieverbruik zo veel mogelijk te beperken is gekozen om extra zwaar te isoleren en is HR++ beglazing aangebracht. Voor de primaire warmtebehoefte wordt gebruikgemaakt van bodemwarmte door middel van een warmtepomp. Verder wordt een deel van de warmte opgewerkt door de zon met behulp van zonnecollectoren die deels als vacuümbuiscollectoren zijn aangebracht in de pergola’s van de buitenruimtes. Bij piekbelasting kan men terugvallen op HR-ketels. Verder hebben de woningen vloerverwarming.

Opdrachtgever

Opdrachtgever Stichting WarmThuis realiseert en beheert kleinschalige woonvoorzieningen in Noord-Holland voor mensen met dementie die verpleeghuiszorg nodig hebben. Centraal hierin staat de gehechtheidstheorie: het bieden van een zo herkenbaar mogelijke, veilig en betekenisvolle leefomgeving aan deze mensen die door hun aandoening de continuïteit in het leven zijn kwijtgeraakt en zich vaak in een vreemde wereld wanen. Belangrijk is een huiselijke omgeving met een beperkte groep bewoners gelijk aan een gezin.

Reageer op dit artikel