nieuws

Tijdelijkheid gevangen in zeecontainers

Architectuur

Prettig Wachten, een initiatief van ProRail en Spoorbouwmeester Koen van Velsen, moet het wachten op stations aangenamer maken. Uit onderzoek blijkt dat reizigers het wachten op een station langer ervaren dan als in een voertuig. Vooral op kleinere, desolate en onbemande stations kan dit verbeterd worden.

Tijdelijkheid gevangen in zeecontainers
Foto: Marcel van der Burg

Twintig stations krijgen een upgrade naar een betere wachtomgeving. Het creëren van menselijke aanwezigheid moet de wachttijd veraangenamen. Kleine multifunctionele winkels moeten hieraan bijdragen, zo krijgt Wolvega een bloemenwinkel met een koffie serverende bloemist.

In Barneveld-Noord komt zelfs een nieuw station(netje). Niet groot maar wel bijzonder. Het gebouwtje,  wordt opgebouwd uit zeecontainers als verwijzing naar tijdelijkheid. De ontwerper, NL Architects, heeft drie containers ‘opgehangen’ als dak. Een bevat de installaties, de andere opslag. De derde is aan de onderkant geopend. Deze vormt de wachtruimte. De vierde container wordt omgedraaid en rechtop geplaatst. Dit wordt de toren met een onmisbaar item op stations, een klok.

Fotografie:
Bart van Hoek
en
Marcel van der Burg

Reageer op dit artikel