nieuws

Nieuw studiecentrum voor onderzoek ontwerp, cultuur en samenleving

Architectuur

Het Nieuwe Instituut heeft samen met de faculteit Bouwkunde van de TU Delft een nieuw studiecentrum opgericht, het Jaap Bakema Study Centre (JBSC). Het eerste gezamenlijke onderzoeksprogramma is een breed opgezet onderzoek naar de geschiedenis en de actuele relevantie van het Nederlandse Structuralisme. Het Jaap Bakema Study Centre is gevestigd in Het Nieuwe Instituut, Rotterdam.

Nieuw studiecentrum voor onderzoek ontwerp, cultuur en samenleving

In het Jaap Bakema Study Centre worden onderzoeksprojecten geïnitieerd en uitgevoerd, die leiden tot tentoonstellingen, publicaties, discussies of specifieke deelonderzoeken, gerelateerd aan het programma van Het Nieuwe Instituut en het onderzoeksprogramma van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het studiecentrum faciliteert ook onderzoek van en in samenwerking met derden.

Het Jaap Bakema Study Centre zal worden geleid door Dirk van den Heuvel, Universitair Hoofddocent aan de Faculteit Bouwkunde, TU Delft, redacteur van DASH, Delft Architectural Studies on Housing en redacteur van Footprint, Delft Architecture Theory Journal. Hij was gastcurator voor het NAiM/Bureau Europa in Maastricht en voormalig redacteur van het tijdschrift OASE.

Jaap Bakema

Het studiecentrum is vernoemd naar architect Jaap Bakema (1914-1981. Zijn in Rotterdam gevestigde bureau Van den Broek en Bakema was verantwoordelijk voor een aantal van de belangrijkste naoorlogse projecten, zoals winkelcentrum de Lijnbaan in Rotterdam. Het archief Van den Broek en Bakema bevindt zich in de collectie van Het Nieuwe Instituut. Jaap Bakema was bovendien hoogleraar aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Reageer op dit artikel