nieuws

Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht

Architectuur

Op vrijdag 4 oktober heeft de Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht officieel zijn deuren geopend. Het project van RAU combineert duurzaamheidsonderwijs met het bedrijfsleven in één gebouw. Het ontwerp vormt een creatieve broedplaats en huist naast een techniekhal, ateliers en labs, ook kantoren, bedrijfsruimtes en ontmoetingsplekken. Het gebouw biedt niet alleen plek aan duurzame initiatieven maar is zelf ook een voorbeeld van duurzame architectuur. Eind 2011 won de fabriek de prijs voor het ‘Beste duurzaamheisplan’ van Nederland. Dit jaar was het project één van de negen genomineerden voor de Award Duurzame Architectuur 2013.

Het bedrijfsleven zal in de laboratoria en werkplaatsen van het centrum onderwijs in de praktijk geven aan de nieuwe generatie technici. De combinatie van praktijk, onderwijs en bedrijfsleven in één fabriek leidt tot allerlei crossovers tussen sectoren en vormt een voedingsbodem voor pioniers, startende ondernemingen en innovaties. De Duurzaamheidsfabriek versterkt op deze manier de concurrentiepositie van het bedrijfsleven in de regio Dordrecht en helpt het bedrijfsleven te blijven innoveren.

Het gebouw

RAU heeft de Duurzaamheidsfabriek zo ontworpen dat de gebruikers van de verschillende sectoren altijd met elkaar in contact staan. Ontmoeting en interactie zijn de sleutelwoorden. Er zijn vanuit verscheidene hoeken van het gebouw zichtlijnen gecreëerd en de verticale ontsluiting is midden in het onderwijs gedeelte geplaatst. Bezoekers zullen zo altijd in aanraking komen met het onderwijs dat het contact tussen professional en leerling zal versterken.

Het gebouw fungeert ook als leerobject: de toegepaste technieken, installaties en oplossingen worden door de leerlingen als praktijkvoorbeeld gebruikt en zijn zichtbaar gemaakt in het ontwerp. Zo is bijvoorbeeld de warmte- en koudeopslaginstallatie ingezet als leerwerkruimte en de luchtbehandelingskast is voorzien van glas. Het gebruikte materiaal, de oriëntatie, de energievoorziening, de natuurlijke ventilatie, flexibiliteit van het casco en de mogelijkheden tot hergebruik in de toekomst dragen alle bij aan het duurzame karakter van het gebouw.

4D-gevel

Opvallend aan het gebouw is de 4D-gevel. Deze gevel bestaat uit roterende modules en kan zonne-energie opwekken, fijnstof afvangen én reclame maken. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan één van deze drie functies gekozen worden. De gevel met panelen op de Duurzaamheidsfabriek is het eerste operationele systeem ter wereld. Deze oppervlakte-combinatietechnologie werd ontwikkeld door Cablean samen met duurzaamheidsorganisatie Urgenda. De gevel aan de straatzijde is zo open mogelijk gehouden en werkt als een grote etalage naar de buitenwereld: het passerende publiek heeft zo goed zicht op de achterliggende onderwijsactiviteiten.

Turntoo

De vierde verdieping van de Duurzaamheidsfabriek is geheel ingericht op basis van het Turntoo model. Volgens de principes van de circulaire economie, is dit model een alternatieve kijk op productie, eigendom en verantwoordelijkheid en kringloop. Turntoo gaat namelijk uit van de afname van prestaties, niet van producten. Voor de fabriek levert Philips licht in plaats van lampen, zorgt Desso voor loopcomfort in plaats van tapijt en biedt Steelcase werkcomfort in plaats van meubelen.

Reageer op dit artikel